Rusia consideră noile sancțiuni legate de cazul Navalnîi contrare spiritului summitului Vladimir Putin-Joe Biden

Londra și Washingtonul au anunțat vinerea trecută noi sancțiuni împotriva unor înalți responsabili din serviciile de securitate ruse pentru presupusul lor rol în otrăvirea în urmă cu un an a cunoscutului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi. Ministerul britanic de Externe a vizat șapte persoane identificate ca fiind membre ale serviciilor ruse de securitate (FSB). Toate aceste persoane au interdicții de a călători în Marea Britanie, iar bunurile lor în această țară sunt înghețate – măsuri similare celor 7 persoane luate și de autoritățile americane, se spune într-un comunicat al MAE britanic.

Trezoreria Statelor Unite a anunțat, și ea, într-un comunicat separat că nouă oficialități și două laboratoare științifice ruse sunt vizate de acest al treilea val de sancțiuni americane. Departamentul de Stat american a desemnat două laboratoare științifice ale Ministerului rus al Apărării angajate în activități ce vizează dezvoltarea armelor chimice.

Concomitent, secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat intenția de a bloca proprietatea a două nave ruse și sancționarea altor doi resortisanţi ruși implicați în proiectul gazoductului Nord Stream 2. Cu această acțiune, administrația americană a sancționat 7 persoane și a identificat 16 din navele lor ca bunuri blocate. Blinken a reamintit totodată opoziția de principiu a Statelor Unite față de Nord Stream 2.

Într-o declarație comună, Londra și Washingtonul «cheamă Rusia să se conformeze în totalitate Convenției privind armele chimice (CAC), inclusiv obligațiilor de a declara și a demantela programul său privind dezvoltarea armelor chimice». Cei doi aliați și-au exprimat «regretul că autoritățile ruse nu au efectuat nici măcar o anchetă și nu au explicat în manieră credibilă utilizarea armei chimice contra lui Alexei Navalnîi pe teritoriul rus»

Diplomația rusă a denunțat sâmbătă sancțiunile «unilaterale nelegitime» instituite de Washington și Londra. Rusia, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a cerut în mai multe rânduri Marii Britanii și partenerilor ei să-și sprijine acuzațiile cu dovezi, dar aceștia «continuă să nu ia în seamă aceste apeluri».Potrivit Mariei Zaharova, aceste «acțiuni ostile» sunt contrare spiritului summitului de la Geneva între președinții Vladimir Putin și Joe Biden. «Noile sancțiuni, a spus ea, instituite sub pretexte trase de păr, sunt anunțate în contextul celui mai mare eșec de politică externă al Statelor Unite în Afganistan»… «Este inutil să se exercite presiuni asupra Rusiei, răspunsul nostru, ca întotdeauna, va fi dur și adecvat».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW