În pandemie, creşte cifra de afaceri din comerţ

În luna august 2021, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 3,9%, cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,4%, potrivit INS.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 29,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 26,6%.

În perioada 1.I-31.VIII.2021 cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de perioada 1.I-31.VIII.2020, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 19,1%, respectiv cu 16,0%.

August 2021 comparativ cu iulie 2021

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 3,9%, datorită creșterii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+21,3%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+5,9%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,8%), comerţul cu ridicata nespecializat (+4,5%) şi din comerţul cu ridicată al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+1,2%). Scăderi au înregistrat: comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-8,4%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-5,1%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-0,6%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 3,4%.

August 2021 comparativ cu august 2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2021, comparativ cu luna august 2020, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 29,8%, datorită creșterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+103,3%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+33,2%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+28,6%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+18,2%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+17,7%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+17,4%) și comerţul cu ridicata nespecializat (+16,7%). Comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii a scăzut cu 6,4%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2021, comparativ cu luna august 2020, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 26,6%.

Perioada 1.I-31.VIII.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.VIII.2021, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020, în termeni nominali, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 19,1%, datorită creșterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+29,5%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+24,0%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+22,8%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+17,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+17,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,4%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+10,0%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+6,9%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.VIII.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 16,0%.

Informaţii suplimentare:

Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Indicii valorici ai cifrei de afaceri sunt indici de tip Laspeyres. Primii indici obţinuţi sunt la nivel de grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la nivel de total. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2015).

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW