2 C
București
duminică, 29 noiembrie

În războiul comercial SUA-China, spirala represaliilor continuă: China suspendă achizițiile de produse agricole americane

Beijingul a anunțat, încă de acum câteva zile, că la decizia luată de Donald Trump de a impune noi taxe vamale suplimentare la importuri din China în valoare de alte 300 miliarde de dolari, va răspunde cu contramăsuri de aceeași natură, considerând măsura luată de președintele american drept o «serioasă abatere» de la consensul la care ajunsese cu Xi Jinping la recentul summit G20 de la Osaka.

Asistăm la o nouă etapă în războiul comercial ce opune, de mai multe luni, China și Statele Unite. Considerând că decizia lui Donald Trump de a impune noi suprataxe la importuri din China în valoare de 300 miliarde de dolari drept o «serioasă abatere» de la consensul la care președinții american și chinez ajunseseră cu prilejul convorbirilor purtate în marja summitului G20 ce a avut loc recent în Japonia, Beijingul a anunțat marți suspendarea achizițiilor de produse agricole americane de către întreprinderile chineze. China, a declarat Ministerul chinez al Comerțului într-un comunicat oficial, «nu exclude temporar posibilitatea impunerii de taxe vamale suplimentare asupra produselor agricole americane din tranzacțiile încheiate după 3 august». «Piața chineză este vastă și reprezintă excelente perspective pentru importul de produse agricole americane de înaltă calitate», adaugă comunicatul mai sus menționat, precizând că Beijingul speră în crearea «condițiilor necesare» pentru o bună colaborare bilaterală.

Perturbare serioasă a piețelor

Relansarea tensiunilor în comerțul chino-american coincide cu reluarea negocierilor chino-americane, săptămâna trecută, la Shanghai. Dar, în mod surprinzător, joia trecută, Donald Trump a anunțat impunerea, de la 1 septembrie, a noi suprataxe de 10%, la mărfuri importate din China în valoare de 300 miliarde de dolari. Cifre actualizate arată că, o dată cu aceste noi suprataxe vamale, s-a ajuns la suprataxarea importurilor din China în valoare de 550 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproape toate importurile anuale provenite din China. Replica chineză privind produsele agricole americane, spun experți citați de «Les Echos», a perturbat puternic piețele de capital. Dow Jones pierdea la finele săptămânii trecute 3,35%, iar Nasdaq 4%. Ca urmare a unei posibile scăderi a cererii, prețurile la petrol au înregistrat o scădere semnificativă pe Nymex. Aceeași tendință s-a înregistrat și în Europa: CAC 40 a pierdut 2,19%, DAX (Germania) -1,8%, iar Londra, 2,47%.

Fugă către valori de refugiu

Nervozitatea este atât de mare, încât VIX, «indicele fricii», a crescut până la mai bine de 22 de puncte, pentru prima oară din luna mai până în prezent. Un alt semn al fricii de riscuri este faptul că investitorii se orientează tot mai mult către active considerate «sigure», respectiv yenul sau aurul, care luni înregistrase o creștere de aproape 2%, uncia de aur apropiindu-se de 1.500 dolari, valoarea cea mai mare înregistrată din 2013 până în prezent.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW