În România nu mai funcționează decât circa 50 de licee agricole, de patru ori mai puține decât în 1997, informează ZF, care citează date ale Institutului Național de Statistică și ale World Vision România.
Activitatea fermelor și fabricilor este afectată direct. Acestea duc lipsă de angajați și sunt nevoite să-și amâne dezvoltarea.
De altfel, sunt categorii de calificare unde penuria de specialişti se manifestă dramatic, susține Mihaela Nabăr, national director în cadrul World Vision România
”Economia locală este puternic afectată de lipsa specialiştilor. Primăriile duc lipsă de agenţi agricoli sau medici veterinari. Sunt categorii de calificare unde penuria de specialişti se manifestă dramatic: şef fermă, tractorist, tehnician însămânţător, mecanici. Profitabilitatea exploataţiilor agricole şi a altor afaceri din mediul rural este limitată de slaba pregătire a angajaţilor sau lipsa acestora cu implicaţii directe în bugetele locale, dar şi în dinamica de dezvoltare a zonei. (Liceele agricole) pot asigura nu doar formarea copiilor şi tinerilor, dar şi formarea continuă a adulţilor, cursuri de perfecţionare, sesiuni de informare, evenimente locale“, a explicat Mihaela Nabăr, citată de ZF.