|
În Spania, relatează corespondentul RFI la Madrid, numărul morților crește uluitor de rapid, mult mai rapid ca în Italia. Cu aproape 42.000 de persoane contaminate și deja 3.000 de victime, propagarea virusului ucigaș provoacă o frică teribilă în rândul populației. Informațiile cele mai recente arată că și Catalonia se alătură Madridului, ca epicentru al epidemiei.
Polițiști, membri ai Unității de urgență militară (UME) a armatei spaniole, relatează corespondentul RFI, culegeau marți seară și miercuri dimineață „cu zecile” cadavrele aflate în spitale și casele de bătrâni, pentru a le depune nu la firmele de pompe funebre, deja supraolicitate, ci pe marele patinoar din Madrid. O imagine ce șochează populația, demonstrând clar că lipsa materialelor protectoare și de personal medical este strigătoare la cer. Neavând măști, mănuși și îmbrăcăminte specială, medicii și infirmierii sunt din ce în ce mai puțin numeroși, mai ales în casele de bătrâni. Potrivit ziarului „El Pais”, 906 persoane din aceste centre ar fi contaminate și 118 ucise de coronavirus. Situația din casele de bătrâni a provocat o mare indignare în rândul populației, obligând autoritățile ca în peste 300 de astfel de case să se procedeze la o dezinfecție severă. Această operațiune, s-a aflat – a fost derulată chiar de armată.
Franța: Consiliul științific popune un regim de izolare mai îndelungat, de până la șase săptămâni
Într-un aviz dat marți seară, Consiliul științific – cu misiunea de a ajuta guvernul în actuala confruntare cu virusul ucigaș – sugerează ca izolarea să fie prelungită cel puţin până în 28 aprilie. El cere de asemenea executivului să dea dovadă de o „totală transparență” și de „cea mai mare claritate” în privința penuriei de materiale medicale.
Consiliul științific a recomandat și o înăsprire a regulilor regimului de izolare a cetățenilor, măsură cu care primul ministru, Edouard Philippe, s-a declarat de acord într-o intervenție televizată. Efectele epidemiologice ale izolării, spune Consiliul științific anexă a guvernului, nu pot fi observate decât după o perioadă de două săptămâni… Sunt deci necesare trei săptămâni de la începerea izolării pentru a obține o primă estimare a impactului unui eventual contact cu coronavirus.
Ultimul bilanț dat publicității marți seară de Ministerul francez al Sănătății arată că epidemia a provocat în Franța 1.100 de morți, din care 240 în cursul zilei de marți. Alți 2.516 pacienți sunt în reanimare, cu 434 mai mulți decât luni.
„Atunci când circulația virusului se va afla sub control, când spitalele vor fi capabile să îngrijească bolnavii, vom aborda temeinic durata izolării”, a declarat ministrul Sănătății, Olivier Veran; șeful Consiliului științific. Domnia sa a dat asigurări că vor fi „multiplicate” testele în teritoriu, așa cum preconizează Organizația Mondială a Sănătății.
India: 1,3 miliarde de cetățeni sunt în regim de izolare pentru trei săptămâni
Primul ministru indian Narendra Modi a ordonat instituirea, în noaptea de marți spre miercuri, izolarea totală a țării pentru o perioadă de trei săptămâni. Justificând măsura respectivă, într-o declarație televizată, premierul indian a spus:
„Pentru salvarea Indiei, pentru salvarea fiecărui cetățean al ei, pentru salvarea voastră și a familiilor voastre” este necesară izolarea totală. Premierul Modi a cerut populației să respecte regulile stabilite, rămânând acasă și păstrând distanța fizică față de alți cetățeni. A lansat apelul la calm și la evitarea aglomerației în magazinele alimentare și aprovizionarea cu mari cantități de alimente.