În Sudan, doi generali rivali aruncă țara într-un haos ucigaș, constată luni ”Le Monde Afrique”. Lupte violente au loc începând de sâmbăta trecută la Khartum și în mai multe orașe ale țării, între forțele armate ale generalului Abdel Fattah Al-Bourhan, șef al juntei aflate în fruntea statului încă din 2021, și miliția paramilitară FSR a generalului Mohammed Hamdn Daglo, cunoscut sub numele de Hemedti. Încercările de mediere inițiate în weekend au eșuat în a da un dram de speranță în revenirea la calm, lăsând mai degrabă să planeze pericolul izbucnirii unui război civil aprins de o luptă între cei doi generali asociați, după lovitura de stat din 2021 de acord cu tranziția la o guvernare civilă.
Cel puțin 100 de morți și nu mai puțin de 600 răniți
Corespondenți ai agențiilor internaționale de presă, ai presei africane continuă să relateze din Sudan: În centrul Khartumului, un război de tip orășenesc făcea luni în continuare ravagii. Mici grupuri de soldați de ambele părți circulau luni cu piciorul sau la bordul unor blindate pe care erau instalate mitraliere și tunuri antiaeriene, înfruntându-se pe străzile totalmente golite. Locuitorii capitalei și ai altor localități continuau să rămână blocați în casele lor, în timp ce rachete și obuze loveau cartierele rezidențiale. Niciuna din tabere nu pare a se afla în avantaj decisiv. Un război informațional este semnalat încă de la primele schimburi de focuri, făcând deocamdată dificilă obținerea unei vederi de ansamblu asupra situației militare. ”Acesta nu este războiul nostru, acești doi generali nebuni ar trebui să lase cel puțin pătrunderea ambulanțelor”, a declarat presei Al-Safa, un chirurg la post într-un spital din localitatea Bahri, la nord de Khartum. Spitalele, mai relatează medicul citat, au ajuns în haos, uneori private și de curentul electric. Duminică, organismul central al medicilor sudanezi anunță peste 69 de morți și cel puțin 600 de răniți. Un bilanț care în noaptea de duminică spre luni s-a agravat și mai mult. Se vorbește deja de peste 100 morți.
Un război mediatic
Concomitent, relatează corespondenți ai ziarului senegalez ”Walf Quotidien”, cele două tabere conduse de cei doi generali desfășoară un război mediatic ce poate duce la o și mai mare agravare a crizei. Paramilitarii FSR nu se vor opri înainte de a obține controlul asupra ansamblului bazelor militare, a precizat generalul Hemedti. Junta acuză FSR că este susținută din străinătate și îl califică pe liderul FSR drept ”trădător”, avertizându-l cu justiția. Foarte influenți în cadrul armatei, cei doi generali se urăsc de moarte de câteva săptămâni. Printre dezacordurile lor, cel mai invocat este modalitatea de integrare a paramilitarilor FSR în cadrul armatei naționale. Generalul Hemedti nu încetează să ceară plecarea lui Al-Bourhan, pe care-l califică drept ”criminal”.
Care este ieșirea din actuala criză din Sudan?
De fapt, spun ziariști veniți din țările vecine, cum ar fi cel de la ”Le Pays” din Burkina Faso, citat de RFI, ”fondul” pe care au loc evenimentele din Sudan se află chestiunea transferării puterii civililor, așa cum s-au angajat militarii care au înlăturat vechiul regim al lui Bechir. Numai că președintele actual (generalul trupelor naționale) pare că nu mai vrea să audă de vechea înțelegere, ceea ce l-a determinat pe liderul paramilitarilor să reacționeze. De mai multă vreme generlul Hemedti acționează pentru obținerea simpatiei civililor și a comunității internaționale. Tensiunea ”s-a copt” de mai multe luni, ea fiind resimțită în baze ale trupelor naționale, în rândul civililor din diverse localități ale țării, inclusiv la Darfur. Nimeni însă în acest moment nu poate să prognozeze o ieșire din criza actuală din Sudan… În acest context, cei afectați, prinși ca într-o ghilotină, sunt civilii, victime ale militarilor avizi de putere. Este generală opinia că ceea ce are loc acum în Sudan este ”o luptă ce duce doar la moarte. Cine va învinge? Cu ce preț și peste cât timp?” – sunt întrebări ce-și așteaptă încă răspunsul în acest moment la Khartum.