Luni, 4 martie, Comitetul Economic și Social European (CESE) a dat startul primei săptămâni a societății civile, intitulată „Priviți către democrație!”. Acest eveniment de o săptămână aduce la Bruxelles peste 200 de organizații cetățenești și părți interesate din întreaga Europă, inclusiv organizații de tineret, ONG-uri și jurnaliști. Aceștia vor discuta despre starea democrației, provocările cu care se confruntă și rolul vital pe care îl joacă societatea civilă înainte de alegerile UE, elaborând cereri pentru următorii lideri ai UE.
Într-un moment în care valorile democratice sunt vizate de extremism și în care populația UE se confruntă cu provocările tranziției duble, războiul din Ucraina și inflația persistentă, aceste discuții nu sunt doar oportune, ci și imperative. Cu mai puțin de 100 de zile până la alegerile europene din 2024, Săptămâna Societății Civile oferă o oportunitate de a mări vocile cetățenilor și participarea la democrația noastră.
Oliver Röpke, președintele CESE, explică: „Democrațiile europene sunt supuse unui test de stres. Singura modalitate de a trece acest test este printr-un răspuns puternic și unit. Din partea noastră tuturor – societatea civilă și instituțiile europene. Astăzi aducem mai multă democrație în Europa și mai multă Europă pentru cetățeni”.
Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori și Transparență: „Salvarea democrației noastre necesită protejarea proceselor electorale de multe riscuri, inclusiv dezinformare și interferență străină. Trebuie să menținem alegerile libere și corecte, să le asigurăm rezistența prin actualizarea garanțiilor digitale și să păstrăm o dezbatere deschisă. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de un angajament activ al tuturor, inclusiv al organizațiilor societății civile și al cetățenilor.”
Erika Staël von Holstein, directorul executiv al Re-Imagine Europa: „Dacă nu întrerupem ciclul de neîncredere în care suntem blocați, preeminența democrației drept cel mai eficient sistem politic dezvoltat de omenire este în pericol real.”
Cu cele cinci inițiative majore ale sale – inclusiv Zilele Societății Civile, Ziua Inițiativei Cetățenilor Europene, Europa ta, părerea ta! (YEYS), Premiul Societății Civile și Seminarul Jurnaliştilor – Săptămâna Societății Civile își propune următoarea abordare:
“-Împuterniciți cetățenii să se implice în UE și să își exercite drepturile democratice.
-Identificați și abordați amenințările la adresa valorilor democratice, cum ar fi dezinformarea și apatia alegătorilor.
-Adunați recomandări din partea societății civile pentru a informa direcția viitoare a UE.”
În manifestul său politic, președintele CESE, Oliver Röpke, s-a angajat să creeze o platformă pentru ca cetățenii și societatea civilă să își exprime preocupările. Săptămâna Societății Civile va culmina cu primul Panel al Societății Civile al UE, în cadrul căruia actorii societății civile vor discuta calea de urmat pentru următorii cinci ani. Discuțiile grupurilor, împreună cu contribuțiile strânse pe parcursul săptămânii, vor modela o rezoluție a CESE în iulie, care va sublinia ce așteaptă societatea civilă de la noul Parlament European și Comisia.