Peste un milion de francezi au răspuns marți din nou la apelurile lansate de principalele sindicate la acțiuni contra reformei pensiilor dorită de guvern și Emmanuel Macron. Reportaje transmise în direct de posturile franceze de televiziune arată chiar o creștere în amploare și violență a protestatarilor, pentru blocarea cărora Ministerul de Interne a mobilizat 13.000 de polițiști și jandarmi, jumătate pentru Paris, cu multiple echipamente (bastoane, arme, gaze lacrimogene, tunuri de apă) pentru a opri incendiile, distrugerile, atacurile contra forțelor de ordine provocate de extremiștii pătrunși în coloanele de manifestanți. ”Nu vrem să muncim până la 64 de ani”, scrie în continuare pe panourile purtate de manifestanți la Paris și în peste 150 de localități din Franța, între care Lyon, Rennes, Nantes, Limoges, Dijon, Bordeaux sau Strasbourg. Într-o conferință de presă, ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a lansat un apel la calm și a evocat posibila prezență marți, la Paris, a peste 1.000 elemente radicalizate, unii sosiți din afara Franței, ”specializați” în provocarea de violențe, jafuri, incendii. Marți dimineață, intrările în Paris și alte orașe din țară erau blocate cu baricade de foc. În cursul zilei au avut loc noi incidente violente, adevărate lupte între manifestanți și forțele de ordine. Noi arestări, sute de polițiști și jandarmi răniți, sute de răniți în rândul manifestanților constituie bilanțul protestelor și incidentelor ce au loc începând din luna ianuarie în Franța.
Emmanuel Macron, acuzat de aroganță și lipsa dialogului
Poziții ale președintelui Emmanuel Macron exprimate de la declanșarea protestelor legate de vârsta de pensionare și durata contributivității, caracterizate de sindicate ca arogante, acceptarea asumării fără vot a legii noi a pensiilor fără a fi purtat un dialog prealabil serios cu cei vizați de reformă, cu toate partidele politice prezente în parlament sunt considerate de majoritatea francezilor adevărata cauză a agravării conflictului social. Este adevărat că președintele Macron și premierul francez au susținut că noua lege a pensiilor este necesară, importantă alături de alte reforme pentru viitorul națiunii, dar fără suficient dialog pare să nu calmeze situația. În acest moment, sindicatele spun că nu vor ceda, nu vor opri lupta dacă nu li se satisfac solicitările care sunt ceva mai largi decât vârsta de pensionare și merg până la contestarea politicii economice și sociale a lui Macron. Însuși președintele a concluzionat ca violențele din aceste zile ”vizează instituțiile statului, nu au legătură cu reforma pensiilor”.
Nu puține sunt panourile arborate de manifestanți care îl condamnă pe președintele Macron personal. Mai ales după ce, declarându-se deschis la discuții cu sindicatele, spunând că are ”ușa deschisă” pentru acestea, a adăugat însă că este de acord să discute condițiile de muncă, folosirea seniorilor, despre reconversia profesională, dar în niciun caz renunțarea la vârsta de pensionare de 64 de ani. Liderul celui mai înclinat spre dialog sindicat, CFDT (Confédération française démocratique du travail), Laurent Berger, a precizat că nu va accepta totuși mâna întinsă a dnei premier Elisabeth Borne, către sindicate, ”decât dacă guvernul decide o pauză în aplicarea noii legi a pensiilor”.
În căutarea unei ieșiri din blocajul actual: Inițiativa sindicală
Începând de luni, dna premier a anunțat că, personal, este gata de dialog, precizând că are în plan o perioadă de trei săptămâni în care invită sindicatele la discuții. Laurent Berger i-a răspuns de la microfonul postului France Inter. Numai că Laurent Berger, nici el, nu a închis ușa dialogului dar a formulat o condiție prealabilă: punerea ”în suspensie” a prevederii vrâstei de pensionare la 64 ani. ”Intrând într- un proces de mediere, a subliniat el, o astfel de măsură ar fi un gest puternic”. Berger sugerează de asemenea stabilirea unui interval de o lună sau o lună și jumătate în care să fie invitate 2-3 persoane care să facă medierea. După acest pas – sperăm acceptat de guvern – liderul sindical are în plan să se așeze la masa negocierilor ” unde să fie discutate chestiuni precum munca, pensiile; pentru ajungerea, acolo unde se poate, la un compromis social”. Ceea ce propune azi intersindicala, a spus Berger, ”este un gest de calmare a situației”. Numai că timpul presează, manifestațiile vor continua fără a le cunoaște evoluția și rezultatele, iar decizia Consiliului constituțional privind reforma pensiilor nu va veni înainte de trei săptămâni. Nu este exclus ca, în toată această perioadă, francezii să rămână în stradă. Se impune, spune Laurent Berger, a fi luată în seamă propunerea sa de mediere. ”Ar fi o nebunie din partea celor care ne guvernează să nu facă o pauză (în aplicarea legii reformării pensiilor – n.n.), a mai spus Laurent Berger în declarația sa la France Inter. Medierea propusă de el crede că poate duce la ieșirea din blocajul actual.