Industria de tehnologie solicită liderilor europeni creșterea bugetului UE pentru transformare digitală de la 3% la 10%

ANIS apelează la președintele Klaus Iohannis pentru sprijin în această inițiativă

În contextul reuniunii extraordinare a Consiliului European în care se va discuta bugetul pe termen lung al UE, eveniment ce va avea loc joi, 20 februarie 2020, Digital Europe, confederația ce reunește asociațiile de IT din Europa și se ocupă cu lobby la nivelul parlamentului european, solicită liderilor europeni creșterea bugetului alocat digitalizării de la 3% la 10%. În acest sens, ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, parte din Digital Europe, a trimis o solicitare către președintele Klaus Iohannis, reprezentantul României în cadrul reuniunii, de a pune pe agenda negocierilor inițiativa menționată. Demersul este susținut de toate cele 24 de asociații digitale ale Digital Europe și a fost propus fiecărui negociator al statelor membre.

În prezent, bugetul propus de Comisia Europeană pentru programul Europa Digitală este de 9,2 miliarde de euro, respectiv o pondere de 3% din bugetul UE. Potrivit Digital Europe, propunerea Comisiei reprezintă un procent insuficient acordat digitalizării, comparativ cu alte cheltuieli asumate din buget, iar asociațiile componente vin către liderii europeni cu următoarele solicitări:

  • creșterea bugetului UE pentru transformare digitală cu până la 10%;
  • extinderea semnificativă a programului Europa digitală – de la 9,2 miliarde de euro la 25 miliarde de euro – pentru a maximiza impactul pe termen scurt și mediu asupra competențelor digitale ale cetățenilor, IMM-urilor și dezvoltării AI la nivelul UE;
  • integrarea digitalizării în programul-cadru de cercetare Horizon Europe;
  • alocarea de cheltuieli specifice pentru inovarea digitală din alte programe de finanțări, cum ar fi politica agricolă comună sau politica de coeziune;
  • creșterea bugetului general pentru R&D de la 2% la 3% din PIB-ul UE

ANIS apelează la președintele Klaus Iohannis pentru sprijin în această inițiativă

Pentru a susține aceste demersuri, fiecare dintre cele 24 de asociații parte a Digital Europe a trimis către negociatorul țării respective o solicitare de susținere a acestor propuneri. În solicitarea trimisă de ANIS președintelui Klaus Iohannis, reprezentantul României în această reuniune, Asociația a ținut să menționeze, pe lângă cele de mai sus, necesitatea primordială pe plan local a digitalizării serviciilor publice și a companiilor locale.

„Investițiile sunt necesare pentru educarea noii generații, dar și pentru formarea competențelor digitale ale angajaților deja existenți, pentru a ne menține țara competitivă și în conformitate cu transformarea digitală a societății. Pe scurt, pentru a permite companiilor locale să se dezvolte, dar și pentru a menține un stil de viață occidental, avem nevoie de investiții concentrate în infrastructura și abilitățile digitale”, a declarat Gabriela Mechea, director executiv ANIS.

Digital Europe: Companiile digitale cresc de 2,5 ori mai repede decât cele non-digitale

Potrivit datelor centralizate de Digital Europe, companiile digitale cresc de două ori și jumătate mai repede decât companiile non-digitale. Cu toate acestea, 52% dintre cetățeni trebuie să dobândească noi abilități digitale pentru a performa la locul de muncă, iar la nivelul întregii Europe avem un deficit de 900.000 de specialiști în IT&C. De asemenea, segmentul inteligenței artificiale, care ar putea adăuga 3,6 trilioane de euro la creșterea economică a Europei până în 2030, reprezintă un alt domeniu în care nu se investește suficient. Comparativ, SUA investește de 4 ori mai mult decât Europa în această arie, iar China dublu. Mai mult, se estimează că industriile digitalizate ar putea duce la o reducere de 20% a emisiilor globale de CO2.

„Dorim să evidențiem că solicitările noastre nu vizează o creștere a bugetului general, ci mai degrabă o realocare de resurse către acele zone care vor stimula digitalizarea și vor pregăti Europa pentru viitor. Pentru a concura la nivel mondial și a crea locuri de muncă bine plătite, companiile au nevoie de o piață europeană în care să poată crește rapid, respectiv de investiții concentrate pe transformarea digitală, în domenii precum big data, inteligență artificială, 5G și calcul performant. Pentru a stimula cetățenii, dar și regiunile mai sărace, trebuie să ne asigurăm că aceștia au competențele necesare pentru joburile viitorului, iar industriile principale sunt din ce în ce mai digitalizate”, a declarat Cecilia Bonefeld-Dahl, director general al Digital Europe.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW