Înființarea unei societăți în România – reguli mai simple privind capitalul social

Material Pavel, Mărgărit și Asociații

Cadrul legal instituit de Legea 223/2020 pentru simplificarea și debirocratizarea vărsării capitalului social.

Legea societăților comerciale a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Considerăm că orice lege care vine în sprijinul comercianților în sensul simplificării procedurii și de evitare a birocratizării este binevenită.

Valoarea minimă a capitalului social anterior intrării în vigoare a Legii 223/2020:

Până la data intrării în vigoare a Legii 223/2020, capitalul social al unui SRL avea un prag minim de 200 de lei. Capitalul social se divide în părți sociale egale și care nu pot fi mai mici de 10 lei.

Eliminarea capitalului social minim al unui SRL și simplificarea procedurii înființării SRL

Un prim pas în simplificarea procedurii înființării unui SRL are în vedere plata capitalului social. În acest sens, a fost înlăturată cerința cu privire la capitalul social minim de 200 de lei la constituirea unei societăți cu răspundere limitată.

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că valoarea capitalului social nu poate fi mai mică de 1 leu. În aceste condiții, de exemplu pentru înființarea unui SRL cu asociat unic, capitalul social va fi de minim 1 leu, iar în cazul unui SRL cu doi asociați, capitalul minim este de 2 lei.

Acest lucru reiese din modalitatea sub care este redactat art. 11 din actul normativ întrucât capitalul social se divide în părți sociale egale.

Eliminarea obligației de a face dovada efectuării vărsămintelor

De asemenea, procedura de înființare a unui SRL devine mai simplă deoarece nu va mai fi nevoie de deplasarea la bancă de două ori: o dată pentru depunerea capitalului social și ulterior înființării, pentru deschiderea contului curent. Un avocat specializat în Drept corporatist, comercial, fuziuni și achiziții vă poate asista în înființarea unui SRL, inclusiv în îndeplinirea formalităților în fața băncii și reprezentare în vederea deschiderii unui cont curent la oricare bancă.

În concluzie, prin noua reglementare se tinde la eficientizarea și alinierea cu statele Uniunii Europene în ceea ce privește înființarea unui SRL prin oferirea unui cadru simplificat și adaptat societății, fapt ce poate duce la o creștere a investițiilor în România. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații oferă asistență în ceea ce privește înființarea unui SRL în România și deschiderea unui cont curent prin departamentul de avocați specializați în drept corporatist, comercial, fuziuni și achiziții.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW