Transelectrica şi-a triplat valoarea investiţiilor

  • Profitul net înregistrat de CNTEE Transelectrica SA în primele trei luni ale anului 2021 este cu 6% mai mare decât profitul din aceeași perioadã a anului trecut;
  • Gradul de realizare a investițiilor în trimestrul I fațã de totalul programat pentru întreg anul este de 27%;
  • Comparativ cu realizãrile din 2020, cheltuielile de investiții realizate în 2021 au crescut cu 58,6 %.

Abordarea strategicã prudentã în direcția reducerii costurilor Companiei și eficientizãrii activitãților investiționale, adoptatã de managementul Companiei începând cu anul trecut, produce rezultate pozitive și în primul trimestru al anului 2021. Astfel, Compania a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 82 de milioane, în contextul unui profit bugetat de 70 de milioane de lei pentru întreg anul 2021. Creșterea profitabilitãții în primul trimestru al anului 2021 a fost obținutã, în principal, prin reducerea tuturor costurilor operaționale, precum și prin  gestionarea eficientã a resurselor disponibile în conturile Companiei.

Una dintre preocupãrile principale ale conducerii Companiei o reprezintã consolidarea permanentã și extinderea infrastructurii de transport, prin modernizarea acesteia pe baza celor mai performante tehnologii, asigurându-se condițiile necesare pentru ca rețeaua electricã de transport sã corespundã cerințelor actuale și viitoare de piațã.

Investițiile – obiectivul principal pentru 2021

Pentru îndeplinirea cerințelor impuse de reglementãrile tehnice și operaționale ale Sistemului Electroenergetic Național (SEN) și ENTSO-E, Transelectrica implementeazã un amplu program de modernizare și dezvoltare, riguros fundamentat tehnic și economic, care urmãrește îndeplinirea misiunii fundamentale a Companiei și anume asigurarea siguranței în funcționarea SEN, dar și dezvoltarea infrastructurii energetice a țãrii.    

În perioada analizatã, Compania deruleazã proiecte de investiții majore, aflate în diverse stadii de execuție, unele dintre ele urmând a fi recepționate ca mijloace fixe în urmãtoarea perioadã. În primul trimestru al anului 2021, Transelectrica a realizat 27% din întreg planul anual de investiții asumat de managementul Companiei pentru întreg anul, respectiv 88,4% din valoarea bugetatã pentru primele trei luni. Pentru anul 2021, Compania și-a propus un plan anual de investiții consistent în valoare de peste 307 milioane de lei.

Analiza financiarã aratã cã gradul de realizare a investițiilor în trimestrul I al anului 2021, fațã de trimestrul I al anului 2020, este de 158,6%.

Venituri mai mari cu 20%

Veniturile totale operaționale realizate în primele trei luni ale anului 2021 au înregistrat o creștere de 20% comparativ cu aceeași perioadã a anului anterior, respectiv 726 de milioane lei, fațã de 603 milioane de lei în primul trimestru al anului 2020. Majorarea veniturilor a fost determinatã, în principal, de creșterea cantitãții de energie electricã livratã consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport și de creșterea veniturilor realizate pe piața de echilibrare. Comparativ cu aceeași perioadã a anului anterior, cantitatea totalã de energie electricã transportatã în trimestrul I 2021 a crescut cu aproximativ 4%, respectiv 14,93 TWh în T1 2021, fațã de 14,41 TWh în T1 2020.

Pe zona principalã a activitãților de bazã (transport şi dispecerizare SEN), s-a înregistrat o creștere de 5% a veniturilor, determinatã în principal de creșterea cu 15% a veniturilor din transport și a altor venituri pe piaţa de energie. Pe zona principalã a activitãþilor cu profit zero, s-a înregistrat o creștere în procent de 38%, determinatã în principal de creșterea veniturilor pe piața de echilibrare.

Menținerea Ratingului Ba1 (Corporate Family Rating) cu perspectiva pozitivã acordat de agenția Moody’s Investors Service aratã cã Transelectrica are un profil financiar solid cu nivel redus de îndatorare și valori financiare puternice, stabile și predictibile.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW