INS: Investitiile nete in economia nationala, in scadere cu 0, 2%

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Potrivit INS, În trimestrul II 2018, comparativ cu trimestrul II 2017, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 0,2%, scădere înregistrată la lucrările de construcţii noi cu 3,3%. Creșteri s-au înregistrat la următoarele elemente de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 3,5 % și la alte cheltuieli cu 2,0%.

Sursa: INS

Dar în semestrul I 2018, comparativ cu semestrul I 2017, investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 5,8%, creștere înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli cu 59,2% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 4,6%. Investițiile în lucrări de construcții noi au scăzut cu 3,6%.

Sursa: INS

Iar ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiții în semestrul I 2018 sunt: industrie cu 32,8%, față de 34,4% în semestrul I 2017 și comerț/servicii cu 25,9%, față de 27,9% în semestrul I 2017.

sursa: INS
- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW