INS: Numărul pensionarilor, în scădere cu 16 mii de persoane

În trimestrul al doilea al acestui an, numarul mediu de pensionari a fost de 5207 milioane, în scădere cu 16 mii de persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară a fost 1.122 lei, egală cu cea din trimestrul precedent, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică ( INS).

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1073 lei, iar raportul dintre pensia medie netă de asigurari sociale de stat pentru limita de vârstă complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 48,2% ( comparativ cu 51,3% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 98,7%.

Comparativ cu trimestrul al doilea al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 18 mii de persoane. Potrivit INS, pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 9,8% și, respectiv, 9,3%.

În ceea ce priveşte numărul mediu de pensionari, acesta a fost în scădere cu 16 mii persoane faţă de trimestrul precedent, în timp ce numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a scăzut cu 6 mii de persoane.

Pensia medie lunară a rămas la același nivel cu cea din trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut ușor (cu un leu).

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,9% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,7%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial ‐ au reprezentat 2,1%. Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu şi Vaslui şi 14 la 10 în Botoşani, Dâmboviţa şi Neamţ.

Trebuie spus că pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 505 de lei (860 lei în judeţul Botoşani, 866 lei Giurgiu, 887 lei Vrancea faţă de 1365 lei în Municipiul Bucureşti, 1359 lei Hunedoara şi 1280 lei în judeţul Braşov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent ‐ indemnizaţie socială), în trimestrul II 2018, a fost de 806,3 mii persoane, din care: ‐ 661,8 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 14,1% din totalul pensionarilor din această categorie; ‐ 143,0 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 42,2% din totalul acestora; ‐ 1,5 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 0,8% din totalul acestei categorii.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW