În două săptămâni, deputații britanici vor avea soarta Brexitului în propriile lor mâini. Dacă resping textul negociat de Theresa May cu Bruxellesul, perspectiva – de care se tem cercurile de afaceri – este un Brexit fără acord. Cu alte cuvinte, un «divorț» fără acord, cu teribile repercusiuni economice. Guvernul britanic a evaluat, în cifre, aceste consecințe: PIB-ul Regatului Unit, arată un raport elaborat de guvern, se va diminua, în 15 ani, cu 9,3%. Theresa May este angajată în aceste zile într-o luptă «pe viață și pe moarte», având și sprijinul unor membri ai guvernului, pentru a obține votul Parlamentului și al opiniei publice britanice, aducând argumente potrivit cărora acordul la care a ajuns cu Bruxellesul «este cel mai bun posibil». |
Este o bătălie, spun corespondenții de presă aflați în aceste zile la Londra, departe de a fi câștigată, câtă vreme membri ai Parlamentului, între care și 90 de deputați conservatori, din chiar familia politică a dnei May, și-au anunțat intenția de a vota împotriva textului aprobat duminica trecută la Bruxelles. Ca atare, dna May ar putea să nu aibă majoritatea necesară în favoarea ieșirii pe cale amiabilă a Regatului Unit din UE. Or, avertizează raportul guvernului, în cazul respingerii textului actual și existând riscul «divorțului» fără un acord à l’amiable, s-ar amputa Produsul Intern Brut al Marii Britanii, în 15 ani, cu 9,3%. Dacă, invers, acordul va fi adoptat de Parlament, plecarea din UE va costa PIB-ul țării doar 3,9%. Bineînțeles, în ipoteza în care vor fi încheiate acordurile de liber-schimb la care Regatul Unit speră. Un calcul al economiștilor britanici de la agenția PA arată că 3,9% din PIB reprezintă, până în 2030, în jur de 100 miliarde de lire sterline. Se poate imagina cât reprezintă 9,3%.
Un amplu plan de comunicare
Raportul amintit, coordonat de Ministerul pentru Brexit, influențat însă în mare măsură de Ministerul de Finanțe, face în aceste zile obiectul unei ample operațiuni de comunicare la nivel național, lansată de dna May și apropiați ai săi, pentru a convinge nu doar deputații, ci și opinia publică britanică de faptul că acordul la care a ajuns ea la Bruxelles este «cel mai bun posibil» . Ministrul de Finanțe, Philip Hammond, a sărit în sprijinul primului ministru, propagând, prin intermediul presei, dezavantajele respingerii acordului Brexit negociat de dna May. «Dacă singurul criteriu ar fi economia, a spus la BBC Hammond, atunci analizele efectuate arată clar că menținerea în Uniunea Europeană ar fi cea mai bună soluție pentru economia britanică… Acordul la care a ajuns dna premier oferă o soluție ce este foarte apropiată de rămânerea în Uniune în privința avantajelor economice». Ministrul britanic al Mediului, Michael Gove, și-a exprimat și el sprijinul față de acordul cu care Theresa May a venit de la Bruxelles, afirmând că el este «cea mai bună opțiune pentru Marea Britanie». În cadrul aceleiași campanii, Theresa May a început marți un turneu în Regatul Unit, prima escală fiind Irlanda de Nord, încercând să convingă toți deputații și liderii politici să sprijine acordul la care a ajuns ea cu Bruxellesul, expunându-le direct consecințele economice negative ale ieșirii din UE fără un acord, în cazul respingerii textului obținut de ea.