Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 14 – 25 ianuarie 2019, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 934.685 de euro, adică 4.449.100 de lei. Au fost depistate 989 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 684 erau din județul Bihor, 35 din Argeș și 27 din Timiș.
În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 3022 de controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 4.005.100 de lei, din care 3.480.000 de lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancţionaţi 770 de angajatori.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 2130 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 444.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 312 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 145 au avut loc în București și 24 în județul Arad.
”În perioada 10.12.2018 – 07.01.2019, Inspecţia Muncii a derulat campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice.
Această acţiune a fost motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, în tară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi, uneori, chiar victime. S-au efectuat controale la comercianții și deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea legislației specifice în domeniu: autorizații de funcționare, mișcarea articolelor pirotehnice, transportul, etichetarea și existența instrucțiunilor de utilizare în limba română. Au fost controlați, la nivel național, 390 de angajatori, din care 130 au fost sancționați cu 176 de sancțiuni contravenționale, însemnând avertismente și 2 amenzi de 4000 de lei, iar unei societăți comerciale din Râmnicu Vâlcea i s-a retras autorizația. Principalele deficiențe constatate sunt: deținerea fără drept de comercializare a articolelor pirotehnice din categoriile 1 și 2, lipsa avizului ISU, depistarea unor articole pirotehnice fără marcajul CE, etichetare necorespunzătoare, lipsa semnalizărilor de securitate pentru camerele de păstrare a articolelor pirotehnice de divertisment, instrucțiuni proprii incomplete pentru desfășurarea activităților cu articole pirotehnice.
Acest tip de campanie se va desfășura la sfârșitul fiecărui an, în perioada sărbătorilor de iarnă, și va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare cu privire la importanța respecării legislației”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.