15 C
București
sâmbătă, 24 octombrie

Inspecţia muncii, de la sancţionare la prevenire

Inspecţia Muncii continuă campania de prevenire şi combatere a muncii la negru. Potrivit inspectorului general de stat, Dantes Nicolae Bratu, prin măsurile adoptate, inspectorii de muncă îşi propun să contribuie la cunoaşterea şi conştientizarea beneficiilor muncii legale şi asupra riscurilor la care se expun atât angajaţii, cât şi angajatorii în cazurile de muncă nedeclarată.

„Suntem în plină campanie naţională privind verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce priveşte instruirea şi informarea lucrătorilor în activităţile din domeniul construcţiilor şi urmărim, totodată, prevenirea, identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia şi în unităţi care desfăşoară activităţi în staţiunile de pe litoral. Având în vedere operarea modificărilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, consider că este binevenită în continuare clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidenţă a salariaţilor şi în ceea ce priveşte contractul individual de muncă, completarea şi transmiterea datelor în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor. De asemenea, vom insista pentru cunoaşterea şi conştientizarea beneficiilor muncii legale şi asupra riscurilor la care se expun atât angajaţii, cât şi angajatorii în cazurile de muncă nedeclarată”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Litoralul românesc, sub lupa Inspecţiei Muncii

La 1 iulie 2018, Inspecţia Muncii a demarat o campanie de control pe litoral. În urma acţiunilor de control de zi şi noapte, desfăşurate în perioada 2 – 13 iulie 2018, inspectorii ITM au aplicat amenzi în valoare totală de 1.229.142 de euro, adică 5.129.300 de lei. Astfel, au fost depistate 446 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 67 erau din județul Bihor, 41 în județul Constanța și 36 din Timiș.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 2290 de controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 5.129.300 de lei, din care 4.550.000 de lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancţionaţi 592 de angajatori. De asemenea, în aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1802 controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 598.500 de lei.

„De la 1 iulie 2018, am demarat campania de control la societățile care își desfășoară activitatea pe litoral. Se controlează respectarea legislației privind încheierea contractelor de muncă și a normelor de securitate și sănătate în muncă. De asemenea, conform Programului-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2018, suntem în plină campanie națională privind verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor și urmărim, totodată, identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia: construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, depozitarea şi comercializarea produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie, industria lemnului, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, pază, unităţi care desfăşoară activităţi în staţiuni montane şi de pe litoral, unităţi care desfăşoară activități pe timpul nopţii, colectarea şi reciclarea deşeurilor nepericuloase, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii”, a mai spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Legea prevenirii a fost adoptată miercuri în Parlament. Varianta finală a legii permite Guvernului să facă regulile în ceea ce privește tipul și numărul de sancțiuni de la care firmele vor fi scutite la prima abatere.

Potrivit raportului efectuat de comisia de specialitate și adoptat de către plenul Camerei Deputaților, Guvernul va avea dreptul să stabilească și să modifice oricând și oricum lista sancțiunilor care pot fi iertate firmelor la prima abatere.

În acest sens a fost modificat articolul 10, aliniatul 3 din proiectul de lege astfel: “lista de sancțiuni poate fi modificată sau completată prin hotărâre a Guvernului”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW