De la începutul lunii iulie 2018, au existat mai multe declarații publice privind luarea în calcul a amnistiei fiscale, măsură care face obiectul unor analize la nivelul Ministerului Finanțelor. Potrivit ultimelor informații apărute în presă, posibila amnistie fiscală nu vizează persoanele fizice, ci companiile de stat „cu datorii istorice”.
„Cred că o posibilă, potenţială, amnistie fiscală ar trebui să aibă obiective foarte clare, ar trebui să arate ce anume rezolvăm, ce probleme rezolvăm şi cum, de fapt, contribuim la restartarea mediului de afaceri”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al IMM, Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.
Pe site-ul ANAF există o listă care cuprinde 11.131 datornici persoane fizice, inclusiv nume care dețin funcții publice. În lista neagră a companiilor, inclusiv cele de stat, şi a firmelor private, publicată la 30 septembrie 2017, figurează doar primele 500 de societăţi, ale căror datorii cumulate sunt de 13,3 miliarde de lei, Electrocentrale Bucureşti, fiind prima, cu o datorie de peste 800 de milioane de lei, urmată de Complexul Energetic Hunedoara, unde statul este acţionar majoritar, cu 735 de milioane de lei.
„Dacă ne uităm la datoriile mediului de afaceri către bugetul de stat, după cum ştiţi, a fost dată publicităţii o listă a ruşinii, o listă neagră, la un moment dat, în 2017. Din primii 500 de datornici la stat, primii 100 sunt companii de stat şi datorează mai mult de 80% din datoria pe care mediul de afaceri o are în ceea ce-nseamnă sarcina fiscală”, a mai declarat Florin Jianu.
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 23- 29 iulie 2018 un sondaj sub forma unui chestionar la nivelul membrilor CNIPMMR privind utilitatea amnistiei fiscale. Respondenţii, în număr de 324, au fost în proporţie de 57,1% microîntreprinderi, 14,3% întreprinderi mici, 19% întreprinderi mijlocii, 3,2% întreprinderi mari şi 6,4% ONG-uri și alte forme juridice.
Întrebați dacă „Susțin necesitatea/oportunitatea adoptării măsurii amnistiei fiscale?”, 76,2% din respondenți au răspuns că nu susțin amnistia fiscală.
La întrebarea „Cine considerați că ar trebui să beneficieze de măsura amnistiei fiscale?”, respondenții au apreciat că persoanele fizice și microîntreprinderile ar trebui să fie în principal vizate de această măsură.
În ceea ce privește „efectele considerate că ar fi generate de adoptarea măsurii amnistiei fiscale”, 46% din respondenți au menționat că această măsură este una controversată cu efecte multiple și 30,2% spun că va avea efecte negative, doar 23,8% considerând că va avea efecte pozitive.