sâmbătă, 22 februarie, 2020
5.5 C
București

Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, la 70 de ani de la fondare

Academia Română găzduiește joi, 30 ianuarie 2020, sesiunea aniversară „Institutul de Istorie și Teorie Literară «G. Călinescu», 70 de ani de la fondare“. Manifestarea se va desfășura în Aula Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11, potrivit unui comunicat de presă.


Sesiunea va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual, și de acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de Științe Istorice și Arheologie.

Perspectivele actuale asupra cercetării literare și asupra activității institutului vor fi expuse în prezentările susținute de: prof. univ. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, acad. Mihai Cimpoi, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române, Nicolae Mecu și Paul Cernat, cercetători științifici ai Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“.

Discuțiile vor fi moderate de acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“.

Sesiunea omagială va continua cu o conferință științifică având ca temă Direcții în critica și istoria literară contemporană, organizată în spațiul Muzeului Național al Literaturii Române și la sediul Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, în perioada 30-31 ianuarie 2020.

Scriitor, profesor, publicist și teoretician al literaturii, George Călinescu (1899-1965) este o personalitate de referință a culturii românești din secolul XX. Membru al Academiei Române începând cu anul 1948, profesorul G. Călinescu a fondat și a coordonat institutul de istorie literară de la înființarea sa până în anul 1965, punând bazele demersurilor de cercetare în teoria și istoria literară din România.

Astăzi, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ derulează proiecte de cercetare care valorifică patrimoniul literar românesc atât prin tehnici clasice, cât și prin instrumente digitale inteligente și care aduc în atenția publicului cronologia vieții literare românești din diferite perioade istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Extindere geografică a focarelor de contaminare cu coronavirus

Agențiile internaționale de presă transmit tot mai multe informații ce confirmă o creștere a numărului cazurilor de contaminare și decese...

Angela Merkel: “Deosebirile de poziții, încă prea mari pentru a se ajunge la un acord privind bugetul plurianual al UE”

Vineri seară, șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale UE, reuniți la Bruxelles pentru a ajunge...

IMGB a devenit istorie

Doosan a decis prin Consiliului de Administrație suspendarea producției IMGB; Aproximativ 400 de persoane vor rămâne fără...

Primaria Bucuresti a modernizat si dotat 23 de biblioteci

Primaria Bucuresti a demarat, incepand cu anul 2017, un amplu proces de revitalizare a celor 30 de...

TRENDING

1945 – întoarcere în timp, privire în interior

De mult timp aşteptam un film care să nu...

Continua ,,vânătoarea de angajați”

Criza de pe piața forței de muncă...