Muzicieni de la Orchestra simfonică din Philadelphia, Orchestra simfonică din China și Centrul de artă interpretativă al americanilor asiatici au dăruit împreună vineri seară un concert extraordinar spectatorilor la Marele Teatru Național din China, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la prima vizită în China a acestei orchestre simfonice. În clipa în care melodia operei „Ecoul poeziei din dinastia Tang”a răsunat în sala de concert, publicul s-a emoționat, nutrind speranța că podul între sufletele celor două popoare va fi și mai statornic.
De fapt, există o mie de motive pentru dezvoltarea relațiilor chino-americane, niciunul pentru înrăutățirea acestora. Concomitent cu încălzirea schimburilor neguvernamentale, s-au intensificat și contactele între cele două administrații. O serie de consultări cu privire la politicile externe, afacerile maritime, schimbările climatice, controlul armelor și neproliferarea nucleară, cooperarea economică și comercială au lansat semnale pozitive pentru stabilizarea legăturii chino-americane și au pus o bază solidă pentru apropiata întâlnire a șefilor de stat chinez și american de la San Francisco.
În această primă întrevedere față în față a celor doi președinți, de la cea de anul trecut din Bali (Indonezia), vor fi abordate profund problemele strategice, cuprinzătoare și direcționale privind relațiile bilaterale și chestiunile majore strâns legate de pacea și dezvoltarea mondială. De aceea, oamenii așteaptă ca întâlnirea să fie focalizată pe cooperare și să fie una fructuoasă.
Însă, nu este deloc ușoară stabilirea acestei întâlniri. Casa Albă n-a aplicat consensurile la care au ajuns cei doi lideri de stat la Bali, dimpotrivă, a pus multe piedici dezvoltării relațiilor cu statul chinez. În prima parte a anului, prezentarea unui show politic despre balonul chinezesc, permiterea vizitei în SUA a liderului taiwanez Tsai Ing-wen, restricționarea exporturilor de semiconductori către China și multe alte practici americane au contravenit consensurilor de la Bali, au prejudicat interesele Chinei și au întrerupt dialogurile chino-americane.
În iunie, vizita la Beijing a secretarului de stat american, Antony Blinken, a arătat atitudinea SUA de a ameliora relațiile cu China. Probabil decidenții de la Casa Albă au conștientizat că suprimarea Chinei nu are nicio ieșire, iar schimbările climatice, problemele fierbinți regionale, redresarea economiei americane și multe alte probleme nu pot fi rezolvate fără parteneriatul cu China.
Materializarea în mod real a convergențelor de păreri de pe insula Bali rezidă cel mai mult în acțiuni. Între toate afacerile, problema Taiwan este nucleul intereselor fundamentale ale Chinei și prima linie roșie de netrecut în legătura chino-americană. În ultimul timp, SUA au declarat încă o dată că politica lor privind existența unei singure Chine rămâne neschimbată și că nu sprijină independența Taiwanului. Mulți oficiali americani au afirmat că nu urmăresc decuplarea de China, pentru că aceasta va aduce consecințe catastrofale celor două state și întregii lumi.
În același timp, însă, administrația americană încă manipulează proiecte de lege legate de Taiwan și vând arme către Taiwan, sufocă China sub pretextul „securității naționale”. În octombrie, Departamentul american al Comerțului a înăsprit restricțiile la exporturile de semiconductori către China și a inclus încă 13 companii chineze pe lista entităților supuse restricțiilor de import.
Oamenii așteaptă ca China și SUA să se cunoască mai corect și fiecare să înțeleagă mai bine semnificația dezvoltării celeilalte părți. Președintele Xi Jinping a punctat că Pământul nostru imens poate îngădui dezvoltarea și prosperitatea comună a Chinei și SUA. Din punctul de vedere al Chinei, cele două țări trebuie să fie parteneri, în loc de opozanți și trebuie să urmărească câștiguri reciproce, nu jocul cu sumă zero. Dar SUA califică China ca fiind cel mai mare rival strategic și utilizează o logică hegemonică față de statul chinez.
În realitate, la cea de-a 6-a ediție a Expoziției Internaționale de Importuri din China (CIIE), administrația americană a participat în premieră și au venit reprezentanți ai peste 200 de firme americane, creând un record istoric. Prezența lor demonstrează că interesele celor două state interferează și se combină. Niciuna nu se poate despărți de cealaltă, n-o poate schimba și n-o poate înlocui pe cealaltă. Încet-încet, viziunile americane față de China nu mai sunt îndrumate de mentalitatea ideologică, ci de interesele pragmatice. Așa cum a declarat guvernatorul Statului California, Gavin Newsom, în timpul vizitei sale în China: ”Cu cât China are mai multe reușite, cu atât mai multe reușite vom avea și noi.”
Azi, redresarea economică este slabă, conflictele geopolitice s-au intensificat și factorii incerți și instabili au crescut. Volumul economic total al Chinei și SUA depășește o treime din total, populația acestora reprezintă aproape o pătrime din populația mondială, iar schimburile comerciale chino-americane ocupă aproximativ o cincime din comerțul exterior al tuturor țărilor. De modul în care se vor trata reciproc China și SUA depinde soarta omenirii. Pacea și dezvoltarea sunt așteptările comune ale comunității internaționale, antagonismul între grupuri și politica de bloc nu se bucură de sprijin și vor fi sortite eșecului.
Oamenii doresc ca liderii celor două state să discute aprofundat despre pacea și dezvoltarea mondială și alte probleme majore, să liniștească inimile tuturor locuitorilor și să le aducă beneficii reale.
De-a lungul anilor, China a tratat și dezvoltat relațiile cu SUA după principiul respectului reciproc, coexistenței pașnice și colaborării reciproc avantajoase. În această jumătate de an, președintele Xi s-a întâlnit cu secretarul de stat american, Antony Blinken, copreședintele Fundației Bill și Melinda Gates, Bill Gates, fostul secretar de stat american Henry Kisinger, liderul Majorității din Senat, Chuck Schumer, și cu guvernatorul Statului California, Gavin Newsom. De asemenea, el și personalități prietene din diferite cercuri sociale americane și-au scris reciproc.
Această întâlnire de la San Francisco semnifică încă o dată sinceritatea chineză și responsabilitatea Chinei față de dezvoltarea relațiilor cu SUA și față de pacea și dezvoltarea mondială. Dacă relațiile chino-americane se vor stabiliza și îmbunătăți depinde de eforturile oamenilor vremii.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV