Te pasionează muzica și tocmai ce te-ai hotărât să îți începi călătoria în această minunată lume a sunetelor? Vrei să devii un muzician de excepție, un producător renumit sau pur și simplu să poți să te bucuri de rezonanța corzilor, ori de câte ori dorești? Dacă răspunsul la aceste întrebări este da, atunci cel mai probabil că ai ales să te orientezi către o chitara. Ce fel de chitară, însă? Electrică, acustică, electro-acustică, alegerea poate fi complicată la început de drum. Nu lăsa asta să îți fure din ambiția și zelul pentru muzică. Află mai jos care sunt principalele diferențe între cele mai întâlnite tipuri de chitară și alege-o pe cea potrivită ție.
Câte tipuri de chitare există?
Multe, răspunsul la această întrebare este multe. Sunt însă trei categorii principale de astfel de instrumente pe care trebuie să le cunoști pentru a determina care este specificul dorit de tine.
1. Chitara Electrică
Dacă ai văzut chitariști cântând la un instrument cu corzi ce nu pare să scoată niciun sunet, atunci cel mai probabil a fost vorba de o chitară electrică. Sunetul pe care aceasta îl are în difuzoare este generat de vibrația corzilor de metal. Odată acționate, vibrația acestora este convertită cu ajutorul unor doze electromagnetice. Astfel, sunetul realizat este ușor manevrabil și adesea prelucrat pentru a îndeplini anumite preferințe ale artistului, bandului sau producătorului. Efecte precum ecou, întârziere, cor, reverb, distorsionare, modulare sau compresie sunt posibile doar prin intermediul unei chitare electrice.
2. Chitara Acustică
În capătul opus al spectrului se află chitara acustică sau clasică. Ea se diferențiază vizual de cea electrică prin materialul de confecționare, acesta fiind cel mai adesea lemnul. Este dotată cu o cutie de rezonanță pentru a amplifica sunetul iar corzile ei sunt, de cele mai multe ori, din plastic. Aceasta este cea mai semnificativă diferență între cele două, distincție care le determină denumirea și utilitatea. Dacă cea electrică depinde de un sistem de amplificare pentru a fi auzită, cea clasică nu necesită niciun alt sistem pentru a putea cânta la ea. Rezonanța celei electrice, însă, poate fi prelucrată, pe când cea acustică se va rezuma la sunetul produs și amplificat de cutia de rezonanță. Această chitară este adesea utilizată de novici, pasionați ai muzicii aflați la început de drum sau studenți ai muzicii clasice, deoarece ea reprezintă instrumentul în stare brută, cu un sunet nealterat sau dependent de alte mijloace de producție.
3. Chitara electro-acustică
Dacă îți pare că ai avea nevoie de o variantă de mijloc între cele două opțiuni menționate mai sus, atunci chitara electro-acustică este răspunsul tău! După cum indică chiar numele, ea reprezintă o combinație între sunetul clasic oferit de chitara acustică și posibilitatea amplificării digitale a acestuia, oferită de chitara electrică. Ea se diferențiază vizual de cea clasică prin existența unor doze magnetice sau de ordin piezoelectric ce îndeplinesc funcția de amplificare a sunetului, astfel încât acesta să poată fi auzit atât din primul, cât și ultimul rând al unui stadion. Ori dacă ai audiat vreodată la un concert de muzică clasică, vei ști că liniștea este regula de aur, deoarece rezonanța sunetului este limitată de capacitatea cutiei de rezonanță – chitarele electro-acustice reprezintă cea mai bună variantă atunci când dorești să te bucuri de un sunet plin, clasic dar și digital, în același timp. Alege-ți modelul preferat dintr-o gamă de produse largă de pe McMusic.ro și începe chiar azi să creezi și să concertezi muzica pe care ți-o dorești!
Așadar, acum că știi care sunt diferențele între principalele tipuri de chitare, alege modelul care să coincidă cel mai bine cu nevoile tale și dă frâu liber creativității și imaginației tale de artist!