Durata de viață a unei mașini depinde atât de numărul de ani și de kilometri, dar și de modul în care ai grijă de ea în toată această perioadă. Întreținerea autoturismului trebuie să fie o preocupare de bază, dacă vrei să te bucuri cât mai mult de mașina ta, iar vizitele la service să fie foarte rare. Pentru că mulți încă nu înțeleg foarte bine ce presupune acest lucru, am considerat util să amintim cele mai importante proceduri pe care trebuie să le ai în vedere.
Efectuarea reviziilor periodice
Toată lumea știe că e mai eficient să previi decât să combați, iar acest principiu se aplică și în cazul autoturismelor. În „traducere”, aceasta ar însemna că este mai bine să-ți verifici mașina și să-i schimbi la timp consumabilele, decât să umbli cu ea prin service-uri când începe să dea rateuri. În acest sens, trebuie să iei în considerare și costurile reparațiilor, dar și perioadele îndelungate în care nu poți folosi mașina.
Pentru a preveni astfel de situații, autoturismul trebuie să fie supus periodic unei revizii, care se face de obicei anual sau la fiecare 15.000 de kilometri. Cu această ocazie, se schimbă uleiul și filtrele, iar mașina este supusă unei verificări pentru a se depista eventualele piese uzate sau alte defecțiuni.
Respectarea sarcinii maxime de încărcare
Orice tip de autovehicul are o sarcină maximă de încărcare, iar aceasta este trecută în cartea tehnică. Este bine să cunoști acest detaliu, mai ales dacă îți folosești mașina pentru a transporta frecvent diferite mărfuri. Greutatea acestora nu trebuie să depășească sarcina maximă recomandată, pentru că supraîncărcarea poate duce la apariția unor probleme grave.
Trebuie să mai reții că autoturismele nu sunt proiectate pentru transportul de marfă, iar dacă desfășori astfel de activități, mult mai potrivită este o autoutilitară precum cele de la Ford vehicule comerciale.
Menținerea curățeniei
Murdăria lăsată să se acumuleze atât pe caroserie, cât și în interiorul mașinii, grăbește uzura acesteia, afectând stratul de vopsea și favorizând apariția rugini. De aceea este recomandat să speli mașina periodic, chiar dacă la prima vedere lasă impresia că nu ar avea nevoie de curățare. Indiferent cât este de murdară, o mașină trebuie spălată cam de două ori le lună, operațiunea incluzând și interiorul.
În perioada de toamnă-iarnă, aceasta trebuie spălată chiar mai des, întrucât noroiul, nisipul și sarea de pe șosele sunt extrem de corozive și trebuie îndepărtate cât mai rapid de pe caroserie.
Verificarea lichidelor
Chiar dacă mergi periodic la revizie, iar cu această ocazie se schimbă și se completează lichidele, este important să verifici și tu nivelul acestor lichide, intre două revizii. Aceasta pentru că între timp pot apărea scurgeri din diferite motive, iar când nivelul lichidelor ajunge sub pragul minim, există riscul unor defecțiuni majore. Când vorbim de „lichide” ne referim la ulei, lichidul de frână, cel de servodirecție și antigelul din sistemul de răcire. Odată cu verificarea nivelului trebuie să fii atent și la aspectul lichidului, pentru că și aceste este un alt indiciu că pot exista probleme.
Reglarea presiunii
La fel de important este ca atunci când pleci la drum cu mașina, presiunea în anvelope să fie la valoarea corespunzătoare. În majoritatea cazurilor, presiunea optimă este înscrisă pe cauciuc, dar o poți găsi trecută și în cartea tehnică a mașinii. Cu timpul, presiunea scade iar de aceea este necesar să fie reglată periodic, mai ales înainte de a pleca la drum lung. În caz contrar, pneurile se uzează mai repede iar în același timp scade eficiența frânării și a sistemului de direcție.
Sunt proceduri simple, pentru care nu ai nevoie de cunoștințe tehnice amănunțite, așa că nu ezita să le pui în aplicare dacă vrei ca mașina ta să funcționeze impecabil.