20.8 C
București
marți, 18 mai

Investiții pentru asigurarea tratamentului pacienților cu arsuri severe

Începând de astăzi vor fi operaționale 5 paturi de Mari Arși în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași ce sunt organizate în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri, transmite, într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății.

Sorina Pintea a fost prezentă la inaugurarea secției.

Investiția a fost realizată de către Ministerul Sănătății prin utilizarea de fonduri de la bugetul de stat (transferuri) și prin intermediul proiectului garantat de Guvernul Romaniei, finanțat de Banca Mondială.

„Noua unitate dispune de toate spațiile necesare asigurării tratamentului pacienților cu arsuri severe, respectiv 5 paturi pentru mari arși, 5 săli de operație, 5 paturi pentru terapie intensivă intermediară și 10 paturi pentru arsuri mici și medii, maxim 20% din suprafața corpului”,  a spus ministrul Sorina Pintea.

Ministrul a mai precizat că din punct de vedere legislativ anul acesta au fost rezolvate o serie de aspecte privind tratarea pacientului cu arsuri grave.
„Am stabilit procedura de transfer a marelui ars, noi criterii privind transferul, dar și modul în care se face recuperarea. Urmează să fie pregătit personal medical pentru partea de recuperare care e foarte importantă „, a spus ministrul Pintea.

Lucrările de construcție și amenajare ale secției au fost finanțate de Ministerul Sănătății și au  valoarea totală de 40 milioane de lei.

La începutul anului 2018 au fost inițiate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială,  și  procedurile pentru achiziția echipamentelor necesare dotării centrului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, precum și a altor 3 centre naționale (Timișoara, SJU Bagdasar Arseni București și SCUC Grigore Alexandrescu București). În acest sens au fost realizate mai multe licitații, iar la începutul lunii octombrie 2019 a fost finalizată livrarea, instalarea și instruirea personalului pentru utilizarea tuturor acestor echipamente.

Secția inaugurată astăzi a fost dotată cu principalele 34 tipuri de echipamente, respectiv paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, module de infuzie/perfuzie, microscop, dermatom, instrumentar chirurgical, etc.

Valoarea totală a echipamentelor achiziționate este de 11,5 milioane lei.

Tot prin programul Băncii Mondiale și cu sprjinul ambasadei Franței și al centrelor de profil din Franța, la începutul anului 2019, 5 cadre medicale de la noul centru din Iași (medici de anestezie – terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arși din Franța. De asemenea, a fost agreat cu reprezentanții centrelor de specialitate din Franța ca ulterior operaționalizării centrul să beneficieze de expertiza acestora.

Cele 5 paturi de la Iași se adaugă la cele 18 existente în prezent la Timișoara, București (Spitalele Floreasca și Arși) și Brașov. Mai sunt și 10 paturi la Grigore Alexandrescu.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW