Într-un nou mesaj video, Klaus Iohannis a atras atenția, pe un ton amenințător, că „Dacă situaţia se va înrăutăţi, nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă”, făcând referire la modul în care populația se va comporta în perioada stării de alertă, astfel încât să nu crească răspândirea coronavirusului.
Din mesajul lui Iohannis nu au lipsit laudele la adresa guvernului, care s-a descurcat exemplar și a limitat efectele pandemiei de coronavirus în România, deși țara noastră are cifrele cele mai proaste din întreaga regiune, fiind chiar și peste Polonia, care are o populație mult mai mare și cu aprope o mie de cazuri în plus.
De altfel, România se află pe locul 13 în Europa la numărul de decese cauzate de Covid-19 și pe locul 16 la numărul de cazuri.
Număr foarte mic de teste la un milion de persoane
Klaus Iohannis a lăudat creșterea capacității de testare, adăugând că România a pornit de la un nivel de testare zero, fără a lua în calcul că, fiind vorba de un virus nou, toate țările au pornit de la același nivel.
România avea realizate până astăzi 286,217 de teste, un număr de 14,878 de teste la un milion de persoane. Cifrele arată că țara noastră stă mai prost decât Serbia care a administrat 18,632 de teste, sau Muntenegru, care a administrat 16,188 de teste la un milion de persoane.
Suntem la același nivel de testare cu Polonia, care a administrat 14,647 de teste la un milion de persoane.
Virusul nu ține cont de Constituție?
Iohannis a declarat joi că cele trei zile care vor trece până la intrarea în vigoare a stării de alertă nu sunt de „vid legislativ”, ci în această perioadă vor exista reguli pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus, fără a preciza care este cadrul legislativ care va reglementa acest lucru.
„Am văzut discuţii în spaţiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ. Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli şi restricţii! Reîntoarcerea bruscă la situaţia de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ţine cont de acte administrative, iar renunţarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare”, a spus Klaus Iohannis.