13.9 C
București
marți, 22 septembrie

Iohannis: „România sprijină instituţii europene solide si eficiente”

Klaus Iohannis a participat, în perioada 30 iunie – 2 iulie a.c., la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles.

Reuniunea a avut pe agendă alegerea viitorilor conducători ai principalelor instituţii europene. 

La finalul celor trei zile de negocieri intense, liderii europeni au ajuns la următorul acord: funcţia de presedinte al Consiliului European îi va reveni lui Charles Michel, prim-ministrul Regatului Belgiei, iar presedinta desemnată a Comisiei Europene va fi Ursula von der Leyen, ministrul apărării din Republica Federală Germania. Josep Borrell Fontelles, ministrul de externe spaniol, va ocupa funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politică de Securitate. Presedinta Băncii Centrale Europene va fi agreată Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internaţional.

De asemenea, s-a recomandat ca Frans Timermmans si Margrethe Vestager să fie prim-vicepresedinţi cu cel mai înalt nivel de decizie ai Comisiei Europene.

Presedintele României s-a pronunţat pentru ajungerea la un compromis acceptabil pentru toate statele membre, care să asigure stabilitatea si eficienţa instituţiilor europene pentru următorul ciclu instituţional. Presedintele Klaus Iohannis a afirmat că România sprijină instituţii europene solide si eficiente, capabile să genereze rezultate în linie cu asteptările cetăţenilor europeni.

Presedintele României a subliniat că viitorii lideri europeni vor trebui să dea dovadă de viziune, pragmatism si determinare în realizarea obiectivelor comune stabilite în Agenda Strategică a Uniunii pentru următorii cinci ani. Pentru aceasta este necesar ca instituţiile europene să lucreze în strânsă coordonare cu statele membre, cu deschidere spre decizii consensuale, în baza principiului cooperării sincere si loiale, spre interesul si beneficiul tuturor cetăţenilor.

Klaus Iohannis a precizat că rămâne un partener dedicat construcţiei europene si, alături de viitorii lideri instituţionali ai Uniunii Europene, va urmări în aceeasi manieră consecventă promovarea unei agende comune pro-europene, care să conducă la consolidarea Uniunii si a proiectului european.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW