duminică, 29 martie, 2020
7.5 C
București

Ion I. Jinga a transmis condoleanţe pentru soldaţii francezi ucişi în Burkina Faso

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a  susţinut, joi, 16 mai 2019, o intervenţie în cadrul reuniunii Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding CommissionPBC) privind Burkina Faso.

Ambasadorul Ion I. Jinga a transmis condoleanţe pentru soldaţii francezi ucişi într-o operaţiune de salvare desfăşurată în Burkina Faso săptămâna trecută şi a condamnat atacul asupra unei biserici din centrul Burkinei Faso de la data 12 mai 2019, denunţând incidenţa actelor de manifestare a extremismului violent.  

Reprezentantul Permanent al României a subliniat importanţa organizării reuniunii PBC privind situaţia din Burkina Faso, salutând „faptul că autorităţile din Burkina Faso au analizat în mod onest situaţia din ţara lor, aflându-se în mod voluntar în cadrul PBC pentru a discuta maniera în care acest forum interguvernamental poate acorda sprijin în vederea consolidării păcii”.

A reamintit de vizita pe care a desfășurat-o în Burkina Faso în luna octombrie 2018, în calitate de Președinte al PBC, în cadrul turneului realizat în Africa de Vest și Sahel, pe durata căreia s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu Președintele Burkinei Faso şi cu Ministrul Afacerilor Externe, cu societatea civilă şi reprezentanţi ai mediului diplomatic şi ai ONU, având astfel oportunitatea de a înţelege provocările profunde cu care se confruntă acest stat.

Reprezentantul Permanent al României la ONU a subliniat continuarea angajamentului pragmatic al României faţă de priorităţile de stabilizare şi de consolidare a păcii în regiunea Sahel, precizând că „începând cu luna octombrie a acestui an, România va contribui la MINUSMA cu patru elicoptere şi cu un număr de 120 de trupe, ţara noastră fiind activă, printre altele şi în EUCAP Sahel Mali şi EUCAP Niger”.

Totodată, apreciind că sărăcia, excluziunea şi schimbările climatice sunt printre cauzele profunde ale conflictului în Burkina Faso şi în regiunea Sahel, a afirmat că „România acordă o importanţă deosebită capacitării resurselor umane din regiune, oferind programe de pregătire profesională şi oportunităţi în învăţământul superior, având şi disponibilitatea de a acorda consultanţă pentru dezvoltarea capacităţilor instituţionale în diferite domenii de relevanţă”.

Ambasadorul Ion I. Jinga a reiterat obiectivul de revitalizare a relaţiilor tradiţionale ale României cu continentul african, dând asigurări că ţara noastră va continua să sprijine Burkina Faso şi regiunea Sahel, atât în calitatea curentă de Vicepreşedinte al PBC şi ca membru al Uniunii Europene, precum şi la nivel bilateral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Antonio Guterres: “Este nevoie de 3.000 miliarde de dolari” pentru ca Sudul planetei să combată coronavirusul

În condițiile în care pandemia de coronavirus continuă să câștige teren și peste 25.000 persoane au murit deja la...

Coronavirus: Noi vești îngrijorătoare de pretutindeni în lume

Sâmbătă, peste 300.000 de contaminați cu coronavirus erau diagnosticați în Europa. Jumătate din ei sunt în Italia (86.498) și...

Londra, în fața unui adevărat “tsunami” de morți și contaminați cu coronavirus

Regatul Unit a depășit încă de joia trecută cifra de 100 morți în decursul unei zile. Are loc o...

Premierul Boris Johnson și ministrul britanic al Sănătății, testați pozitiv cu Covid-19

Într-un video difuzat vineri pe rețelele de socializare, primul ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, a anunțat că a...

TRENDING

Calendar

Astăzi La Cinema Muzeul...

Ministerul Transporturilor a dat liber la trenurile conduse de un singur om

Președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă (FML), Iulică...