12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Alabama a adoptat legea care interzice avortul, Missouri i se alătură

Alabama tocmai devenit cel mai recent stat american care interzice avorturile prin adoptarea celui mai restrictiv proiect de lege pentru a scoate în afara legii procedura în aproape toate cazurile, chiar și în cazurile de viol sau incest, transmite BBC.

Senatul a aprobat legea cu 25 de voturi pentru și 6 contra, respingând amendamentele care permiteau excepții, precum cazurile de viol sau de incest. Potrivit noii legi, avortul va fi posibil numai în condițiile în care viața mamei este pusă în pericol.

Interdicția a fost descrisă ca „o zi neagră pentru femeile din Alabama și din SUA”. Suporterii spun că se așteaptă ca legea să fie blocată în instanță, dar speră că procesul de recurs o va aduce înaintea Curții Supreme de Justiție. Totodată, Organizația Națională a Femeilor afirmă că noua lege este „neconstituțională” și că este „un efort transparent al candidaților care sunt împotriva avorturilor de a strânge voturi la următoarele alegeri”.

Proiectul de lege a fost semnat de guvernatorul republican al statului Alabama, Kay Ivey, proiect ce permite efectuarea avortului doar în situații excepționale „pentru a evita un risc serios pentru sănătatea mamei copilului nenăscut”, în cazul unei sarcini ectopice și în cazul în care acesta prezintă o anomalie.

În același timp, parlamentarul republican Terri Collins, susținător al legii care interzice avorturile, a declarat că „legea noastră recunoaște statulul de persoană al copilului din pântec”.

Missouri este statul american care se alătură deciziei de a adopta un proiect de lege controversat, în cazul acesteia, soluția avortului fiind exclusă în cazul unei sarcini care a depășit 8 săptămâni.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senatul condus de republicani cu 24 de voturi, iar joi cu 10.

Deși criticată de democrați, care susțin că inițiatorii proiectului nu înțeleg că „viețile femeilor au toate povesti diferite”, senatorii republicani Dave Schatz și Caleb Rowden au publicat o declarație comună care apreciază legislația ca una care „susține viața„, transmite sursa citată.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW