Iran: „accident” la o instalație nucleară din localitatea Natanz, calificat drept „act de terorism antinuclear”

Un „accident” s-a produs duminică, 11 aprilie, la uzina pentru îmbogățirea uraniului din localitatea Natanz, din centrul Iranului, fără a se semnala morți sau poluare, anunță agenția iraniană FARS, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Organizației iraniene a energiei atomice (OIEA).

A fost vorba de o pană de electricitate care, a afirmat Ali Akbar Salehi, șeful OIEA, a vizat „sabotarea progreselor considerabile ale industriei nucleare a Iranului”. Într-un comunicat difuzat de televiziunea iraniană de stat, șeful OIEA a cerut comunității internaționale să acționeze împotriva actelor de „terorism nuclear”. Iranul, adaugă comunicatul, își rezervă dreptul de a răspunde la acest act, fără a acuza o anume țară de comiterea lui.

Incidentul survine exact a doua zi după o ceremonie oficială în cadrul căreia Iranul a anunțat punerea în funcțiune a unui mare număr de noi centrifuge, mult mai moderne, cu o putere de 10-50 ori mai mare decât vechile aparate utilizate de Iran înaintea acordului nuclear internațional din 2015, semnat și de Teheran. Este vorba de un tratat conform căruia, după plecarea intempestivă dintre semnatari a Statelor Unite sub administrația Trump, Iranul și-a accelerat continuarea programului nuclear propriu. A produs deja 5 tone de uraniu lejer îmbogățit și 60 kg. uraniu de concentrație 20%, contrar prevederilor acordului din 2015.

Teheranul a anunțat declanșarea unei anchete pentru stabilirea cauzelor „accidentului” de la Natanz.

Suspiciuni privind posibili autori ai „accidentului”

Surse cu legături în serviciile de informații citate de presa israeliană suspectează totuși că Mossadul s-ar afla la originea „penei de curent” de la uzina iraniană din Natanz. Mai mult, din aceleași surse s-a aflat că pagubele provocate la Natanz ar fi mult mai importante decât recunosc iranienii. În presa israeliană se află remarca potrivit căreia acest atac cibernetic intervine la Natanz la niște luni de la o misterioasă explozie ce a provocat daune serioase aceleiași centrale nucleare de la Natanz. Se menționează în continuare asasinarea, în noiembrie, a șefului programului nuclear militar iranian, atribuită de asemenea Mossadului, iar mai recent, atacarea unei nave spion iraniene în apele Mării Roșii.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. IRAN 4.10 ELIA 4.10; Iran 7.4 HRISTOS 7, ILIE 4; IRA-Rai, N-Negru. Raiul negru (mistic). Raiul negru e Casa Raiului in care stau, care se identifica dupa tavanele negre ale dormitorului si bucatariei, blatul negru al geamului, usa neagra, masa neagra din bucatarie, patura si pernele negre decorative, paltonul si palaria mea neagra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW