În virtutea acordului internațional privind programul nuclear iranian semnat în 2015, la Viena, Iranul nu avea dreptul să desfășoare activități de îmbogățire a uraniului la uzina subterană de la Fordo, ținută multă vreme secretă, și nici să îmbogățească uraniu cu izotopi 235 la cote de peste 3,67%. Noul anunț prevede îmbogățirea uraniului la concentrație de 5%.
«Date fiind nevoile noastre, vom produce de acum încolo uraniu îmbogățit la 5%», a declarat în cadrul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al Organizației iraniene a energiei atomice (OIEA), Behrouz Kamalvandi. Acesta a făcut o precizare ce reține atenția: Iranul «are capacitatea de a produce uraniu îmbogățit la cote de 5%, 20%, 60% și chiar mai mari». Activitățile de îmbogățire a uraniului au fost reluate joi la uzina de la Fordo, o uzină subterană ținută multă vreme secretă. Centrifugele vor crește progresiv în forță până la producerea, începând de sâmbătă, de uraniu îmbogățit până la 4,5%.
Neliniște la Paris, Londra și Berlin
Procentajul de îmbogățire a uraniului anunțat acum de Iran este situat totuși sub 20%, necesar pentru fabricarea bombei atomice, dar anunțul a suscitat o puternică neliniște la Paris, Londra și Berlin, părți semnatare ale acordului internațional de la Viena din 2015, lansând imediat un apel către autoritățile iraniene să revină asupra deciziei mai sus menționate. Reluarea operaţiunilor la uzina din Fordo este de fapt o a patra fază a planului Teheranului de renunțare a angajamentelor luate în 2015. Reamintim că, după ieșirea din acordul respectiv a Washingtonului, în 2018, Iranul a exercitat presiuni asupra țărilor rămase părți semnatare și angajate, în încercarea de a se găsi o soluție de ocolire a sancțiunilor americane reinstituite de Statele Unite. Neobţinând satisfacție, a procedat la punerea în aplicare a unui plan de reducere progresivă a angajamentelor luate la semnarea acordului internațional din 2015.