Iranul își continuă programul nuclear, dotându-se cu echipamente tot mai moderne, interzise de acordul internațional nuclear din 2015

Iranul a anunțat sâmbătă, 10 aprilie, intrarea în funcțiune a unui mare număr de noi centrifuge modernizate care permit îmbogățirea mult mai rapidă și în cantitate mai abundentă a uraniului, a căror utilizare este interzisă de acordul internațional privind programul nuclear al Iranului realizat în 2015. Experți internaționali spun că, acum, este vorba de centrifuge de tipul IR-5 și IR-6, mult mai moderne decât cele de tipul IR-1, singurele pe care acordul amintit le autorizează Iranului.

Decizie intervenită într-un context discutabil

Anunțul făcut sâmbătă de președintele Hassan Rohani în legătură cu punerea în funcțiune a noi echipamente moderne de îmbogățire a uraniului intervine în momentul în care săptămâna trecută, la Viena, au avut loc discuții între Iran și alte state părți la acordul din 2015 (Germania, Franța, China, Marea Britanie și Rusia) legate de modul în care va avea loc reintegrarea Statelor Unite în tratatul respectiv, din care fostul președinte Trump a decis unilateral să se retragă. Discuții pe aceeași temă sunt anunțate de asemenea pentru miercurea viitoare.

Vinerea trecută, Statele Unite au anunțat că au transmis Teheranului propuneri „foarte serioase” vizând relansarea acordului nuclear iranian, cu precizarea că așteaptă ca și Teheranul să dea dovadă de aceeași seriozitate. Dar, nu o dată, în ultimele săptămâni, după ce președintele Joe Biden anunțase încă de la instalarea la Casa Albă că intenționează să readucă Statele Unite în acordul nuclear iranian, președintele Hassan Rohani și alte voci din jurul lui au pus condiții pentru a respecta prevederile acordului, cerând ca Statele Unite să fie primele care suspendă severele sancțiuni economice reinstituite de Donald Trump. Mai este timp, spun corespondenții de presă prezenți la Viena, ca la următoarea rundă de discuții să se ajungă la o soluție convenabilă tuturor părților.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. TEHRAN 6.18 CHRIST 6, ELIJAH 6, JESUS Christ/Jesus CHRIST 18; Tehran 6.12 Elijah 6.12; TEH.RAN. TEH-Tishbite, RAN-Romania. Christ and Tishbite from Romania (heavenly definition). Definitia capitalei Iranului suna astfel, deoarece sunt nascut si crescut in Romania.
    Am acte cu nume fals de la nastere si pana-n prezent fabricate de autoritatile romane. Acestea si autoritatile altor state intra in contradictie cu propria limba. Le doresc spor in continuare la fabricarea de acte false in dauna propriului popor.

  2. Doctrina militara iraniana e simpla: oricine ataca Persia (Iranul) adica Rusia, Turcia, SUA etc,, noi bombardam nuclear Israelul ca tot raul din lume din Israel vine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW