Iranul reduce restricţiile impuse internetului. Situaţia protestelor

Regimul de la Teheran a început să permită accesul la internet în capitală şi în mai multe provincii, după ce timp de cinci zile a fost oprit într-o încercare de a domoli demonstraţiile ample cu care țara s-a confruntat timp de o săptămână, relatează Al Jazeera, citat de b1.ro.
De altfel, potrivit Corpului Gărzii Republicane Iraniene, „calmul s-ar fi întors în Iran”.
„Internetul este repus în funcţiune gradual”, a precizat FARS, agenţia de presă iraniană.
Potrivit unui înalt oficial iranian pe domeniul cibernetic, internetul ar urma să fie repus în funcţiune în totalitate pe parcursul următoarelor două săptămâni.
Iranul se confruntă cu proteste de mare amploare în aproximativ 100 de oraşe, într-un moment în care politica regimului de la Teheran dă dovadă de slăbiciune, atât pe plan extern, cât şi pe plan intern.
Declanşatorul acestor demonstraţii au fost majorările cu 50% ale tarifelor la carburanţi, o resursă puternic subvenţionată în Iran. De altfel, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional, subvenţiile la carburanţi au ocupat aproximativ 1,6% din PIB-ul Iranului în perioada 2017-2018.
Majorările de tarif sunt, însă, doar o nemulţumire dintre multe altele care sunt răspândite în rândul populației. Iranul s-a confruntat şi în 2017-2018 cu proteste de amploare, generate de măsurile economice şi/sau de modul în care populaţia vede conducerea teocratică, în fruntea căreia se afla Liderul Suprem, Ali Khamenei.
Manifestațiile au izbucnit în timp ce Irakul şi Libanul se confruntă, de asemenea, cu proteste de amploare.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW