Pentru prima oară în ultimii 12 ani, Israelul schimbă primul ministru. Liderul opoziției, Yaïr Lapid, l-a contactat miercuri seară, târziu, pe președintele Reuven Rivlin pentru a-l anunța că a reunit sprijinul necesar formării unui guvern de uniune națională anti-Netanyahu. După multe zile de tratări, Yaïr Lapid, liderul partidului centrist, ajuns în poziția a doua la alegerile legislative din luna martie, a anunțat oficial că a reușit să compună un guvern. Dar, vreme de doi ani, șeful dreptei naționaliste religioase, Naftali Bennett, va fi cel care va conduce guvernul israelian, succedându-i lui Benjamin Netanyahu. A fost însă necesară crearea unei coaliții heteroclite, alcătuită din 8 partide de cele mai diverse tendințe, de la dreapta până la extrema stângă, pentru a-l constrânge pe liderul partidului Likud, Netanyahu, să plece. Este o coaliție, spun analiști politici locali, dictată de situație, respectiv de blocajul în jurul persoanei lui Netanyahu, de imposibilitatea formării unui guvern funcțional după trei scrutinuri legislative. Numai așa este explicată intrarea în această nouă coaliție a unui partid naționalist religios (De Yamina), situat foarte pronunțat la dreapta pe eșichierul politic, a formațiunii Meretz, de extremă stânga, sau chiar a unui partid islamist. Pentru prima oară, un partid arab se alătură coaliției la guvernarea Israelului, partidul islamic Ra’am, ceea ce – în interpretarea editorialistului de la publicația „Yediot Aharonot”- „poate deschide calea unor relații iudeo-arabe revizuite și corijate”.
O coaliție fragilă
Formarea actualului guvern permite acum constrângerea fostului prim-ministru să plece din funcția deținută vreme de 12 ani. Este însă de notorietate și larg împărtășită ideea că diversitatea de curente din sânul ei fragilizează această nouă coaliție. În numeroase dosare, viitorii miniştri se vor afla în dezacord. Yamina susține o politică a migrației foarte fermă, se pronunță pentru expulzarea refugiaților sudanezi către țara lor după normalizarea relațiilor între Israel și Sudan. În schimb, stânga se opune acestei politici. Construirea de autostrăzi, alte infrastructuri în Cisiordania vizând ameliorarea condițiilor de viață ale colonilor va fi apărată de dreapta, dar combătută de stânga. Date fiind multiplele teme de discordie, guvernul nu va avea o bază parlamentară solidă. Nu întrunește acum sprijin decât din partea a 61 deputați din totalul de 120. Are deci o majoritate la limită, motiv pentru care niciun analist politic nu crede că această alianță va rezista până la finele mandatului de patru ani al actualei legislaturi.
Ce spune presa
În Israel are loc în prezent „o adevărată bulversare politică într-un context de criză securitară și economică”, relevă ziarul american „The Wall Street Journal” care, la fel ca „Jerusalem Post”, subliniază că acordul la care a ajuns opoziția rămâne fragil și în pericol de a se destrăma dacă unii aleși de dreapta se vor lăsa convinși să nu susțină acest nou guvern atunci când în următoarele 12 zile va fi supus votului parlamentului. „Haaretz ” exprimă „temerea că Netanyahu nu va abandona” și „își va intensifica presiunile asupra deputaților ezitanți din partidul lui Bennett, mai la dreapta chiar decât Netanyahu”.
Bine c-am scapat si de acest diktator tiran !
// Israel: O coaliție „pestriță” … // . Bine ca vedem gunoaia din ochii altora, dara nu vedem Barna din ochii nostri / o pestriță la patrat !