SUA promite un răspuns colectiv împotriva Iranului, după atacul asupra Mercer Street

Vladimir Ionescu (b1tv.ro)

SUA a promis luni că va conduce un „răspuns colectiv” împotriva Iranului, în replică la atacul comis asupra unui petrolier care avea legături cu Israel. Teheranul a negat că s-ar afla în spatele incidentului care s-a produs în 29 iulie în zona strâmtorii Hurmuz și care s-a soldat cu moartea a doi navigatori, un cetățean român și unul britanic.

Serviciile americane și israeliene de informații au ajuns la concluzia că MT Mercer Street a fost atacat de o dronă iraniană. Petrolierul este operat de Zodiac Maritime, o companie internațională cu sediul la Londra care aparține omului de afaceri israelian Eyal Ofer.

Un român și un britanic au fost uciși în ceea ce analiștii spun că a purtat toate semnele războiului nedeclarat dintre Iran și Israel, care a presupus adesea atacuri în apele din zona Golfului.

Antony Blinken, Secretarul de stat al SUA, spune că atacul a fost „o amenințare directă la libertatea de navigație și comerț”.

„Suntem într-un contact foarte strâns, în coordonare, cu Regatul Unit, Israel, România și alte țări. Și va exista un răspuns colectiv”, a declarat șeful diplomației americane, în a doua consecutivă în care amenință cu represalii, potrivit AFP preluată de France 24.

Londra, care de asemenea acuzat Iranul pentru atac, l-a convocat pe ambasadorul iranian în Marea Britanie și a cerut libertate de navigație deplină în regiune.

„Consider că Iran ar trebui să înfrunte consecințele a ceea ce au făcut”, a spus premierul britanic Boris Johnson.

Ambasadorul iranian în România a fost convocat și el la sediul MAE, care a anunțat că România „își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat”.

„România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului  «Mercer Street», care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie. Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București  a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop”, a transmis MAE.

La rândul lor, ambasadorul român și însărcinatul cu afaceri britanic au fost convocați la Ministerul iranian de externe. Teheranul respinge acuzațiile și a spus, prin vocea ministrului iranian de externe, că „va răspunde în mod imediat și decisiv la orice fel de aventurism”.

„Republica Islamică Iran nu va ezita să își protejeze securitatea și interesele naționale”, a mai declarat Said Khatibzadeh, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de externe.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW