Iranul amenință cu un răspuns „rapid și ferm” la un atac legat de incidentul implicând un petrolier israelian în Marea Oman

Ministerul iranian de Externe a respins – cu o replică extrem de dură – acuzațiile britanice și americane potrivit cărora Iranul poartă răspunderea pentru un recent atac cu dronă împotriva unui petrolier gestionat de Israel, aflat în tranziție prin nordul Mării Oman, și a avertizat că este pregătit să răspundă „rapid și ferm” la orice eventuală acțiune „aventurieră”, a avertizat purtătorul de cuvânt al ministerului respectiv, Saeed Khatibzadeh. Așa cum s-a anunțat, duminică, șeful diplomației britanice, Dominic Raab, a acuzat Iranul că „a lansat un atac deliberat cu dronă” împotriva petrolierului Mercer Street, provocând moartea a doi membri ai echipajului. În aceeași zi, acuzații similare au venit și din partea lui Antony Blinken, secretarul de stat american. Oficialul iranian Saeed Khatibzadeh a deplorat acuzaţiile aduse țării sale și a cerut Londrei și Washingtonului să prezinte probe pentru susținerea afirmațiilor lor. Premierul israelian, Naftali Bennett, a declarat că Israelul dispune de „probe furnizate de serviciile de informații, ce demonstrează implicarea Iranului în incidentul din 29 iulie”.

Așa cum se știe, Zodiac Maritime, o societate cu baza la Londra și aparținând miliardarului israelian Eyal Ofer, a declarat că unul dintre petrolierele sale, Mercer Street, a fost atacat în ziua de 29 iulie în nordul Oceanului Indian, prilej cu care doi membri ai echipajului – un român și un britanic – au fost uciși.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW