SUA amenință cu continuarea loviturilor aeriene dacă talibanii nu încetează atacurile contra forțelor guvernamentale afgane

Washingtonul ar putea continua bombardamentele în Afganistan dacă ofensiva talibanilor, începută în urmă cu o lună de zile, va continua. O declarație făcută duminică de generalul Kenneth Mckenzie, șeful Comandamentului central al armatei americane (Centcom): «Statele Unite, a subliniat domnia sa, și-ar putea intensifica loviturile aeriene în sprijinul forțelor afgane și suntem gata să continuăm acest înalt nivel de susţinere în zilele următoare dacă talibanii continuă atacurile». «Noi suntem gata să continuăm susținerea forțelor afgane chiar și după 31 august», data-limită pentru retragerea forțelor americane», a adăugat generalul McKenzie, cu precizarea că acest sprijin va fi făcut din afara Afganistanului. McKenzie a anunțat cu același prilej că, după 31 august, Statele Unite vor continua să acorde un important sprijin logistic, în special aviației afgane.

«Soluție politică»

Reamintim că în februarie 2020, la Doha, în Qatar, a fost semnat un acord istoric cu talibanii, acord ce prevede retragerea tuturor soldaților străini din Afganistan, în schimbul încetării atacurilor împotriva trupelor internaționale și începerea de negocieri directe între talibani și autoritățile de la Kabul. Întâlniri la Doha au avut loc în mai multe rânduri în ultimele săptămâni între reprezentanții guvernului afgan și ai talibanilor, dar progresele sunt în continuare așteptate. Sunt doar acuzații reciproce că nu se dorește pace. Generalul McKenzie consideră totuși că este posibilă o cale care să ducă la o soluție politică pentru acest îndelungat război.


- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW