Aparent niste simple simboluri ale celei mai iubite sarbatori ale anului, decoratiunile de Craciun au in spate o istorie destul de bogata si interesanta. Se spune ca isi au originea in Germania secolului al XVI-lea, primele ornamente din acele vremuri nefiind deloc asemanatoare cu cele din ziua de azi.
Se pare insa ca oamenii obisnuiau sa isi decoreze casele cu ramurile vesnic inverzite de brad cu mult inainte de a se sarbatori Craciunul. Exista dovezi care arata ca ramurelele de brad erau folosite ca ornamente in casa inca din vremea vechilor egipteni pentru a sarbatori solstitiul de iarna.
In Germania, candva in secolul al XVI-lea, aveau sa fie impodobiti primii brazi in pietele publice. Ca decoratiuni Craciun, oamenii foloseau lumanari, mere, nuci si fructe de padure. De-a lungul timpului, crestinii au integrat brazii impodobiti in casele lor in timpul sezonului de sarbatori, traditia devenind astfel un ritual crestin care, incet, incet, s-a raspandit in intreaga Europa.
Imigrantii germani au adus aceasta practica in America in secolele XVIII si XIX, unde a fost respinsa imediat de catre grupurile religioase puritane pentru conotatiile sale pagane. Cu toate acestea, micile comunitati de germani din America au continuat sa impodobeasca brazi in preajma Craciunului, traditia fiind ulterior imprumutata si de catre ceilalti locuitori ai Americii.
Practica ornarii unui brad de Craciun a devenit o adevarata moda in casele americanilor bogati odata cu publicarea unui articol in anul 1840, in care aveau sa apara Regina Victoria si sotul ei nascut in Germania, Printul Albert, sarbatorind Craciunul in jurul unui brad frumos decorat. Acesta a fost momentul in care companiile locale au prins potentialul comercial al ornamentelor de Craciun.
Pana in anul 1890, magazinul Woolworth’s din Statele Unite ale Americii a vandut ornamente handmade importate din Germania, realizate din plumb si sticla, in valoare de 25 de milioane de dolari. Odata cu trecerea timpului, decoratiunile de Craciun au devenit din ce in ce mai ingenioase si mai atractive, incorporand noi materiale precum beteala, matase si lana.
In urmatorii ani, desi Germania avea sa ramana principalul furnizor mondial de decoratiuni realizate manual, au inceput sa apara tot mai multi producatori, precum Japonia si cateva state din Europa de Est, cum ar fi Cehoslovacia, care au facut ca industria ornamentelor de Craciun sa fie tot mai infloritoare.
Astazi, bradul de Craciun a ramas cea mai populara decoratiune a acestei sarbatori atat de iubite. Impodobirea bradului de Craciun este acum o traditie de iarna integrata in aproape toate culturile din intreaga lume. Este de neconceput un Craciun fara brad impodobit cu globuri, beteala si bomboane. Iubim atat de mult aceasta sarbatoare, incat am inceput sa decoram aproape fiecare coltisor al casei cu ornamente specifice, inclusiv cu coronite din crengute de brad, cu lumanari, figurine de tot felul, stelute, turta dulce si cate si mai cate.