Mario Draghi, fost director general al Băncii Centrale Europene, a acceptat oficial, vineri, să devină prim-ministru al Italiei. A anunțat, imediat, și componenţa guvernului său, un guvern de „unitate națională”, în care se află nume politice și tehnocrați, adaptat la urgența unor măsuri impuse de criza economică și, mai ales, sanitară, ce necesită urgentarea vaccinării în masă. Domnia sa a selectat 16 miniștri politici și 8 „miniștri tehnicieni”.
Rupând cu practica democrației parlamentare italiene din ultimii ani, componenţa echipei guvernamentale a lui Draghi nu a făcut obiectul niciunei negocieri cu partidele politice prezente în Parlament. Surse informate, citate de RFI, au relatat că el, Mario Draghi, împreună cu președintele țării, Sergio Mattarella, au ales în strict secret miniștrii, după principiul „omul potrivit la locul potrivit”. Constituția țării, articolul 92, permite o astfel modalitate de desemnare a membrilor guvernului, care apoi au nevoie de aprobarea parlamentului.
Mario Draghi a „răsturnat” eșichierul politic italian
Părerea generală a analiștilor politici este că „acest guvern de unitate națională” (23 miniștri) este un Executiv mult mai politic decât se aștepta opinia italiană. 16 dintre membrii lui sunt politicieni și doar 8 „tehnicieni”. Ceea ce este însă de remarcat este faptul că Draghi și-a păstrat sub direct control ministerele „grele” prin care să gestioneze relațiile cu Europa, în special subiectele centrale din planul de relansare europeană. Aceste ministere au fost încredințate unor „experți” de înaltă clasă.
La Ministerul Economiei și de Finanțe a fost desemnat Daniele Franco, actual director general la Bankitalia, expert în cheltuielile publice. Nou ministru al tranziției ecologice este desemnat Roberto Cingolani, un fizician, fost director științific la Institutul italian al tehnologiei din Genova. Ministru al Inovației digitale este desemnat Vittorio Colao, fost director general al Vodafone, postul de ministru al Infrastructurilor revine unui specialist în modele de dezvoltare durabilă, iar la Justiție este desemnată Marta Cartabia, fosta președintă a Consiliului constituțional. Se spune că i-a fost încredințată misiunea de a pacifica o justiție italiană foarte politizată și de a reforma justiția civilă. În fine, ministru al Instrucției este desemnat Patrizio Bianchi, un economist care a avut sarcina redeschiderii școlilor, în septembrie anul trecut.
Personalități politice „cu greutate”
Noul guvern menține o oarecare continuitate față de Executivul precedent, păstrând nume politice „cu greutate” la unele din portofoliile majore: Luigi Di Maio (Mișcarea 5 Stele) la Externe, Lorenzo Guerini (Partidul Democrat) la Apărare, Dario Francheschini (PD) la Cultură, Elena Bonetti (Italia Viva) la Paritate și Familie, Federico D’Inca la Relațiile cu parlamentul, Roberto Speranza (Liberi e Uguali) la Sănătate (care de aproape un an a gestionat pandemia), Stefano Patuanelli (M5S) la Agricultură și Luciana Lamorgese, păstrată la Ministerul de Interne.
Componenţa guvernului, remarcă analiștii politici, presa, reflectă un nou echilibru politic al majorității lui Mario Draghi, chiar dacă majoritatea membrilor au primit ministere de „mai mică greutate”. De observat revenirea în guvern a formațiunii politice de extremă stânga Liga, cu trei miniștri, doi dintre ei fără portofoliu (la Handicapați și Turism). Cel cu portofoliu, influentul om politic din conducerea Ligii, Giancarlo Giorgetti, a primit un minister important, cel al Dezvoltării economice. Se spune că între el și Mario Draghi a fost stabilită la negocieri o „relație de încredere”.
Noul premier, cu noul guvern, se prezintă miercuri în Senatul italian și joi în Camera deputaților pentru votul de încredere.
Foto: By EU2017EE Estonian Presidency – Mario Draghi, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82076043
Alt derbedeu adus de pe bancile (din parc) evropene si mondiale, pus prim sinistru, caCatu pe la noi !