Premierul italian Giuseppe Conte a demisionat marți, în urma ruperii coaliției dintre Liga (extremă-dreapta) și mișcarea M5S (anti-sistem). Conte ar putea încerca formarea unui nou guvern bazat pe o nouă alianţă, între M5S și Partidul democrat de centru-stânga condus de Matteo Renzi.
Matteo Salvini este, în fine, înlăturat de la guvernare. Zgomotosul ministru de Interne și șef al formațiunii naționaliste Liga (extremă dreapta) care s-a impus în centrul vieții politice italiene grație politicii sale anti-migranți, nu va mai fi membru în viitorul guvern italian după ce a aruncat în aer guvernul condus de Giuseppe Conte.
Sfârșitul guvernului populist italian
«Întrerup aici această experiență de guvernare» – sunt cuvintele cu care Giuseppe Conte și-a anunțat marți, în Senatul italian, demisia de la conducerea guvernului, după ce mai întâi a prezentat un rechizitoriu dur la adresa vicepremierului Matteo Salvini. L-a acuzat de «iresponsabilitate» și de activitate desfășurată doar «în propriul interes», în încercarea de trage foloase de pe urma sondajelor ce creditează Liga cu majoritate în parlament, grație scorului mare (34% din voturi) înregistrat la alegerile europarlamentare din luna mai. Matteo Salvini cere alegeri legislative anticipate și în acest scop a rupt, la 8 august, coaliția guvernamentală formată acum 14 luni cu Mișcarea celor 5 Stele (M5S). O coaliție văzută din capul locului nefirească, realizată între Liga, o formațiune de extremă dreapta, cu M5S, considerată o mișcare populistă de stânga.
Organizarea alegerilor anticipate ar fi «un dezastru»
Giuseppe Conte și restul clasei politice consideră dezastruoasă organizarea de alegeri legislative în toamna acestui an, într-un moment în care Italia are nevoie de măsuri care să stimuleze creșterea economică și investițiile, dar mai ales de apărarea bugetului în fața Bruxellesului. Echilibrul finanțelor Italiei, cea de a treia economie din zona euro, dar și cea mai îndatorată (132% din PIB) – după Grecia – provoacă o mare îngrijorare pe piețele financiare. Premierul Conte a denunțat în expunerea sa în Senat cererea lui Matteo Salvini de a primi «depline puteri», chemându-și chiar partizanii să iasă în stradă pentru a-l susține. Liderul formațiunii M5S, Luigi di Maio, l-a calificat însă pe Giuseppe Conte drept «slujitorul națiunii de care Italia nu se poate dispensa». «Dacă actualul guvern își încetează activitatea, a răspuns Matteo Salvini, acest lucru se întâmplă din cauza acestor domni care spun întotdeauna NU și blochează totul», acuzându-i totodată pe parlamentari că se tem de judecata poporului în cazul unui scrutin legislativ.
Cale de ieșire din criză
Ieșirea din criză se află în mâinile președintelui țării, Sergio Mattarella, care a acceptat deja demisia lui Giuseppe Conte, însărcinându-l însă cu gestionarea afacerilor curente ale țării. Conform Constituției, el îl poate desemna din nou pe Giuseppe Conte cu formarea noului guvern. Există și un alt scenariu posibil: concluzionând că raportul de forțe din parlament nu permite constituirea unei coaliții, domnia sa poate decide alegeri legislative anticipate. Analiști politici italieni cred a fi cel mai posibil primul scenariu, negocierile pentru constituirea noii echipe guvernamentale urmând a începe încă de joi. Ar urma fie formarea unui guvern de tehnocrați care să rămână în funcțiune până în luna noiembrie, fie – scenariul cel mai probabil – formarea unei coaliții între M5S și partidul democratic al lui Matteo Renzi (PD, de centru-stânga).