Nu tuturor le este la fel de ușor să fie organizați și să își stabilească un program strict. Să te ții de un astfel de plan poate fi extrem de dificil, mai ales dacă îți este greu să îți pui limite și te descurajezi rapid. Dacă îți duci mereu cu mare dificultate proiectele la bun sfârșit, iar asta te epuizează și te blochează într-un cerc vicios al procrastinarii, ai nevoie doar de câteva schimbări de perspectivă.
Poate că că ideea de program strict este în contradicție cu firea ta anarhică și te face uneori să te simți încorsetat. Vestea bună este că poți face câteva lucruri foarte simple pentru a începe marea schimbare. Ai nevoie de o perioadă în care să îți observi și notezi comportamentul, iar apoi îți vei putea alcătui un plan personalizat. Uneori, tocmai acei factori care par a te constrânge sunt cei cu ajutorul cărora poți deveni o persoană mult mai organizată și mai productivă.
Iată care sunt cei mai importanți factori care te vor sprijini în evoluția pe plan profesional și te vor ajuta rapid să devii mai organizat:
Stresul
Există persoane care doar în condiții de stres major pot duce un proiect până la capăt. Deși pare absurd, stresul poate fi în favoarea ta chiar dacă ești genul de persoană care colapseaza sub această presiune. În neuroștiință, există un concept numit stres optim și reprezintă acel moment în care conștientizarea nevoilor tale stimulează un dozaj optim de stres care te poate pune în mișcare. Acela este momentul în care poți începe să lucrezi pentru ca totul se leagă cu ușurință și ai mult spor. În astfel de momente elimina orice sursă de distragere din jurul tău. Când simți că sunt prea multe lucruri de făcut, nivelul de stres crește semnificativ. Pentru a evita asta, setează-ți deadline-urile cu câteva zile mai devreme și îți vei optimiza, astfel, și eforturile.
Motivația sau disciplina
Poate cea mai frecventă scuză pentru procrastinare este lipsa motivației. Marea surpriza este că motivație e la fel ca fericirea: ține doar câteva secunde sau minute, în realitate. Motivația e un produs emoțional, bazat pe reacții hormonale și nu te poți bizui pe ea pentru a-ți duce planurile la bun sfârșit. Alege disciplina în schimb! Aceasta este capacitatea ta de a te respecta suficient de mult încât să îți păstrezi promisiunile față de tine însuți. Poate dura o vreme până ce o desăvârșești, dar dacă devii suficient de disciplinat, nimic nu îți va mai sta în cale spre a respecta programul pe care ți l-ai alcătuit.
Instrumentalizarea timpului
Timpul este marele tău dușman, așa e? Adevărul e că până și dușmanii se pot da pe brazdă din când în când. Ia-ți o jumătate de oră de dimineață pentru a-ți planifica ziua. Pentru a stimula mintea cât mai eficient, scrie programul pe o coală de hârtie și folosește culori care să îți atragă atenția de fiecare dată când privești tabelul cu programul tău. Pentru un efect cât mai puternic, folosește setul de highlightere Stabilo Boss, pe care îl găsești pe site-ul Paperie.ro. Creierul uman procesează mult mai ușor informația semnalată color și vei trece mult mai ușor la acțiune în felul acesta.
Așadar, stresul, disciplina și timpul limitat nu sunt neapărat dușmanii tăi. Instrumentalizați corect, acești factori te pot ajuta să devii din ce în ce mai productiv. Ai nevoie doar să observi treptat cum te afectează aceștia pe tine și cum poți folosi asta în favoarea ta.