0.4 C
București
joi, 28 ianuarie

Joe Biden: “America se întoarce” și “este gata să ghideze lumea”

A doua zi de la lansarea transferului de putere în Statele Unite și după două săptămâni de blocaj provocat de refuzul președintelui în funcție Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea în alegeri, Joe Biden a prezentat primii membri ai cabinetului său. Cea mai rapidă și importantă numire a fost cea în funcția de secretar de stat, cel ce va avea în sarcină politica externă americană, cel ce are misiunea de a lansa o nouă diplomație americană care dorește ruptura de izolaţionismul promovat de Donald Trump.

De la reședința sa actuală din Wilmington, relatează corespondentul RFI, Joe Biden a prezentat primele personalități numite în șase posturi ale viitoarei administrații: trei bărbați și trei femei. Sunt oameni politici reprezentativi ai Americii, unii din perioada administrației Obama, dar cu experiență. “Această echipă”, a subliniat Joe Biden, încarnează “revenirea Americii”, “gata să ghideze lumea în loc să se retragă din ea. Gata să înfrunte adversarii, în loc să respingă aliații noștri”.

Ruptură

Discursul rostit la Wilmington, relevă comentatori politici nu doar americani, a echivalat cu o ruptură totală a administrației Biden de “America First”, sloganul care a ghidat administrația Trump. Pentru a promova diplomația americană, Joe Biden l-a ales pe Anthony Blinken, consilierul său diplomatic de mai bine de 20 de ani, provenit dintr-o familie cu atașament total față de America. Blinken, subliniază Joe Biden, este cunoscut ca un partizan afișat al multilateralismului cu aliații tradiționali ai Statelor Unite, bine cunoscut și apreciat în lumea diplomatică internațională.

Prin Joe Biden, diplomația și multilateralismul se întorc în politica Statelor Unite, ilustrate inclusiv prin Linda Thomas Greenfield, o diplomată afro-americană aleasă de Joe Biden pentru a reprezenta noua administrație la ONU. Alte două semnale de ruptură cu politica precedentei administrații: mai întâi, crearea unui post de emisar special pentru schimbările de climă, încredințat de Biden experimentatului om politic John Kerry, fost secretar de stat al lui Barack Obama. El are, de acum încolo, misiunea de a lupta împotriva cauzelor schimbărilor climatice și pentru reintegrarea Statelor Unite în acordul climatic de la Paris; apoi, numirea lui Alejandro Mayorkas, un imigrant cubanez naturalizat american, fost avocat și procuror federal, care preia conducerea Departamentului Securității Interne, în sarcina căruia se află inclusiv imigrația. El are misiunea de a restabili imaginea acestui minister, compromis de expulzările și separările familiilor de migranți ce au avut loc în ultimii ani la frontiera americană.

Și încă o noutate: În fruntea Serviciului american de Informații este numită, pentru prima oară, o femeie, în persoana dnei Avril Haines (51 ani).

Foto: By The White House from Washington, DC – V011013DL-0556, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24903444

- PUBLICITATE -

5 COMENTARII

  1. Am comparat SUA tot timpul cu India si cu tiganii din Romania. Jandarmul si teroristul lumii: USA. Fiara din Adanc s-a ridicat din Guvernul USA si mi-a omorat mult-regretatii frati, pe Sfintii Prooroci Enoh si Elisei in anul 2004. Din fericire SUA a pierdut, fratii mei au ajuns in Imparatia Cerurilor si trupurile lor s-au prefacut in moaste, iar ADN-ul le-a fost recoltat de chinezi si li s-au facut clone care vietuiesc si acum pe Terra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW