Joe Biden participă la summitul european din zilele următoare

Președintele Joe Biden va participa joi seară la summitul celor 27 membri ai Uniunii Europene – în regim virtual – pentru a lua în discuție viitoarea cooperare între Statele Unite și europeni, a anunțat Charles Michel, președintele Consiliului Europeană. „Este timpul să reconstruim alianța noastră transatlantică”, a subliniat Charles Michel într-un mesaj difuzat pe rețelele de socializare, după ce Donald Trump a întreținut niște relații foarte conflictuale cu europenii. S-a aflat că Joe Biden va fi în legătură (video) cu liderii europeni joi seara, la ora 19,45 GMT.

Este prima participare a președintelui Biden la un summit cu cei 27 lideri ai țărilor UE, dar nu este o premieră. Președintele Barack Obama a participat la un summit european în aprilie 2009, iar George W. Bush, înaintea lui Obama, în iunie 2001, la Göteborg în Suedia.

„Președintele Biden, precizează un comunicat al Casei Albe, se va întreține cu liderii Uniunii Europene privind dorința sa de a revitaliza relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, de a lucra împreună în lupta contra pandemiei, pentru a face față schimbărilor climatice și pentru a aprofunda relația cea mai importantă în lume în materie de comerț și investiții.. El va discuta de asemenea despre interesele comune în materie de politică externă, în special privind relațiile cu China și Rusia”.

Surse bruxelleze afirmă că cei 27 lideri europeni se întrunesc joi și vineri într-o videoconferință pentru a discuta probleme legate de punerea în aplicare – dificilă – a vaccinării contra Covid-19, dar și mai multe subiecte de politică externă, îndeosebi privind relațiile cu Turcia și cu Rusia. Bruxelles și Washington încearcă să repare o relație mult degradată de către predecesorul lui Joe Biden în dosare privind fiscalitatea, comerțul sau cheltuielile de apărare.

O primă vizită a lui Joe Biden în Europa ar urma să aibă loc cu ocazia Summitului G7 din 11-13 iunie, la Cornouailles, în Marea Britanie, apoi la summitul NATO și un summit european prevăzute tot pentru luna iunie.

Agențiile de presă remarcă prezența în aceste zile a Secretarului de Stat american Antony Blinken la Bruxelles, unde participă la o reuniune a omologilor săi din țările NATO, în vederea pregătirii summitului Alianței atlantice prevăzută pentru luna iunie. O întâlnire importantă este planificată cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și cu șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Foto: By Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America – Joe Biden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99044263

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW