Joe Biden reconfirmă retragerea trupelor americane din Afganistan la 31 august dacă talibanii nu împiedică operațiunile de evacuare

Confruntat cu un ultimatum al talibanilor, Joe Biden a confirmat marți ziua de 31 august drept dată limită a încheierii misiunii armatei americane în Afganistan, cu condiția ca noul regim afgan să nu pună piedici evacuării celor care vor să plece din Kabul. Președintele american a răspuns astfel și insistențelor țărilor aliate din G7 care au pledat pentru prelungirea prezenței militare americane la Kabul care să le permită inclusiv exfiltrarea tuturor afganilor care au lucrat pentru aliați.

Acum, a spus Biden, «suntem pe cale să terminăm misiunea noastră până la 31 august», dar, a subliniat domnia sa, respectarea acestui termen «depinde» de cooperarea talibanilor care «să permită accesul la aeroport a candidaților la evacuare». I-a pus însă în gardă împotriva oricăror piedici în calea acestor operațiuni de evacuare foarte dificile. Joe Biden a precizat că a cerut Pentagonului și Departamentului de stat planuri de urgență vizând «ajustarea calendarului evacuărilor în cazul în care acestea devin necesare». Pentru justificarea menținerii datei limită de 31 august, Joe Biden a invocat marți «riscul grav și în creștere al unui atac» al grupului jihadist Statul islamic. «Fiecare zi de operațiuni implică un risc suplimentar pentru trupele noastre» din partea acestei grupări care vizează aeroportul și forțele americane și aliate, precum și populația civilă», a susținut președintele Biden.

Potrivit ziarului «The Washington Post», directorul CIA, William Burns, a avut luni o întâlnire confidențială la Kabul cu cofondatorul mișcării talibane, Abdul Ghani Baradar. Este întâlnirea la cel mai înalt nivel între Statele Unite și regimul fundamentalist taliban de la venirea la putere. Nu sunt comunicate oficiale, informații certe, dar surse informate spun că rezultatul convorbirii avute de Burns a jucat un rol în decizia lui Biden de a menține totuși 31 august drept dată limită a plecării militare americane din Afganistan cu condiția ca talibanii să nu pună piedici evacuărilor.


- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. E prima mare victorie a nevaccinatilor (talibanii) in fata vaccinatilor ( masoneria internationala si cei care au imbuliNATO ) la nivell planetar si vor urma multe altele ! Spor la lucru, tovarasi !

  2. Oare armata americana cea mai tare din lume a trantit meciul cu nevaccinatii fiindca vrem sa-i vaccinam fortat pe soldatii sai?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW