Președintele Joe Biden și cancelarul Olaf Scholz au transmis vinerea trecută Rusiei, de la Casa Albă, un semnal de unitate. Semnalul a fost adresat indirect și Chinei. Această vizită la Washington este a doua efectuată de liderul german, după cea din 7 februarie 2022. La vremea respectivă, a reamintit Biden vineri, situația era alta. Rusia își mobiliza trupe la frontiera cu Ucraina, iar occidentalii promiteau ”răspuns” la o eventuală agresiune. ”Și ne-am ținut promisiunea”, a spus președintele american, mulțumindu-i lui Olaf Scholz pentru respectarea cuvântului dat. ”Ați mărit ajutorul destinat Kievului”, Germania acceptând în ultimul timp, după ezitări, să livreze Ucrainei tancuri. Olaf Scholz, la rândul sau, a considerat ”foarte important” să trimită și cu acest prilej un mesaj conform căruia germanii ”vor continua să susțină Ucraina câtă vreme va trebui”.
Reacția Kremlinului a fost imediată: ”Statele Unite continuă politica ce vizează creșterea livrărilor de arme Ucrainei și convingerea protejaților lor să facă același lucru”, a denunțat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Absența din programul vizitei cancelarului Scholz a unei conferințe de presă comune cu Joe Biden, remarcă ”Le Figaro”, a ridicat niște semne de întrebare în presa germană, deși se știe că nu întotdeauna președintele american organizează astfel de întâlniri cu presa când primește un lider străin. Purtătorul de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz, Steffen Heberstreit, a venit însă cu precizarea că a fost vorba, de fapt, de o scurtă ”vizită de lucru”, în cursul căreia s-a urmărit ”concertarea asupra evoluției conflictului din Ucraina” și care trebuie să fie în următoarele luni ajutorul ce trebuie dat contra invadatorilor ruși. Relațiile dintre Statele Unite și Germania, dependente de NATO și de protecția militară americană, a spus purtătorul de cuvânt al cancelarului german, sunt ”foarte bune”, în ciuda suișurilor și coborâșurilor intervenite de la venirea lui Joe Biden la Casa Albă.
Un semnal ”clar și convingător” către China
China a constituit o altă miză a întâlnirii Biden-Scholz. Washingtonul, spun analiști de la ”Le Figaro” din surse proprii, va vedea cu ochi buni dacă Germania, o mare putere exportatoare către China, adoptă o poziție mai fermă în actualul context mai tensionat între Washington și Beijing după episodul balonului chinez doborât deasupra teritoriului american, sau legat de restricțiile vizând rețeaua Tik Tok. Apoi, SUA acuză China că ar avea în vedere livrări de arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina. Temere ce este împărtășită și de cancelarul german care joia trecută, în ajunul plecării spre Washington, a spus Beijingului, de la tribuna Bundestagului:”Nu furnizați arme agresorului rus”.
Cat va fi necesar pana la ce? Ca orice fraza sau propozitie trebuie sa aibe capo si coada exprimate prin toate partile de vorbire definite de sintaxa.