1.3 C
București
miercuri, 25 noiembrie

Justiția britanică a respins punerea sub urmărire a lui Boris Johnson pentru minciunile proferate în campania pentru referendumul din 2016

Fervent apărător al Brexit, favorit în prezent la preluarea postului de prim-ministru după demisia doamnei Theresa May, Boris Johnson, fost ministru de Externe, are cale liberă din partea justiției. Înalta Curte din Londra i-a dat dreptate lui Johnson, care a introdus recurs pentru a împiedica urmărirea sa pentru acuzații pe care le neagă în totalitate.

Acuzații «motivate politic»

Înalta Curte a fost convinsă de argumentele apărării și a respins punerea sub urmărire a lui Boris Johnson, urmând să publice ulterior motivațiile deciziei sale. Reamintim că Boris Johnson a fost acuzat că a mințit în mod conștient, în perioada în care a fost primarul Londrei, spunând că Regatul Unit varsă săptămânal Bruxellesului 350 milioane de lire sterline (400 milioane euro). Erau afirmații făcute în plină campanie pentru referendumul privind plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Această afirmație a circulat în întreaga țară, textul fiind reprodus pe un afiș aplicat pe un autobuz roșu implicat în campania susținătorilor plecării din UE la referendumul din 2016. Este o opinie larg acceptată în lumea politică londoneză, scrie corespondentul ziarului «Les Echos», că angajarea activă a lui Johnson în campania respectivă, charisma sa, sloganurile extrem de eficiente au contribuit în mare măsură la victoria Brexitului, votat cu 52% din sufragii. Cifrele furnizate de Comisia Europeană arată, însă, că factura netă a Regatului Unit s-a ridicat, în medie, la 135 milioane lire sterline săptămânal în perioada 2010-2014. Avocatul lui Johnson a denunțat acuzațiile «motivate politic» aduse clientului său și a respins convocarea acestuia la o audiență preliminatorie care trebuia să stabilească dacă afacerea trebuie deferită unei alte Curți pentru a fi judecată.

Decepție în rândul reclamanților

Plângerea împotriva lui Boris Johnson a fost înaintată de omul de afaceri Marcus Ball, care s-a declarat nemulțumit de decizia Înaltei Curți din Londra. «În felul acesta, este permis politicienilor să ne mintă pe banii noștri», a declarat Marcus Ball, un tânăr om de afaceri în vârstă de 29 de ani, care a strâns peste 300.000 lire sterline printr-o campanie de finanţare participativă, prin internet, pentru plata cheltuielilor de judecată. «Nu ne vom opri aici, a avertizat Marcus Bell. Așteptăm motivarea deciziei Curții, pentru a stabili următoarea etapă».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW