Kazahstan: Revoltă uriaşă împotriva scumpirii prețului la carburanți. Peste 200 de arestați și zeci de răniți

În mai multe orașe din Kazahstan, inclusiv la Almaty, capitala țării, au izbucnit începând de duminica trecută proteste împotriva scumpirii prețului la gazele naturale lichefiate, degenerând în noaptea de marți spre miercuri în adevărate lupte cu forțele de ordine. Acestea au răspuns marți noaptea și apoi miercuri cu grenade și gaze lacrimogene. Șeful statului, Kassym-Jomart Tokaïev, a declarat stare de urgență ce va rămâne în vigoare până în 19 ianuarie și a demis guvernul.Vicepremierul Alikhan Smailov a preluat postul de premier în locul lui Askar Mamin, până la formarea unui nou cabinet, s-a anunțat pe site-ul de internet prezidențial. În mai multe regiuni, inclusiv în capitala țării, au fost institutite restricții de circulație între orele 23,00 și 7,00 orele locale.

Arestări masive

«Peste 200 de persoane au fost interpelate sub acuzația de violare a ordinii publice», se spune într-un comunicat al Ministerului de Interne. Din aceeași sursă s-a aflat că protestele au fost însoțite de atât de grave violenţe, încât 95 de polițiști au fost răniți. Mai multe zeci de răniți sunt semnalate în rândul manifestanților.

Corespondenți ai presei locale și ai agențiilor internaționale de presă relatează că mișcarea de-a dreptul furioasă a început încă de duminică, după anunțarea majorării considerabile a prețului la gazul natural (GNL) lichefiat în orașul Janaozen, situat în vestul țării, extinzându-se rapid la marele oraș regional Aktau, situat pe malul Mării Caspice și imediat apoi în capitală, Almaty. Inițial, guvernul a încercat să calmeze situația, fiind de acord cu o majorare ceva mai mică a GNL. S-a mers până la arestarea directorului unei uzine pentru tratarea gazului și a unui responsabil al regiunii Mangystau unde se află orașul Janaozen, acuzați că au majorat prețurile fără motiv.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW