Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că dacă guvernanții nu rezolvă problema pensiilor speciale, România ar putea pierde bani din PNRR, iar pe ei îi va lovi furia poporului. El a precizat că părțile implicate ar trebui să discute de dimineață până seară și „fiecare trebuie să lase de la el ceva, altfel nu o să meargă”.
Întrebat, la Euronews România, dacă ar fi o idee ca țara noastră să ceară Comisiei Europene s-o mai păsuiască o vreme cu această reformă, Kelemen Hunor a răspuns că nu, deoarece problema tot rămâne și tot trebuie rezolvată.
„Nu. Asta înseamnă că nu vom lua 700 de milioane de euro, plus că problema rămâne tot în braţele noastre şi trebuie să o rezolvăm. Dacă am băgat în PNRR, dacă acesta este deadline-ul, trebuie să găsim o soluţie până expiră acest termen. Este o situaţie extrem de complicată şi nedreaptă, dar aici ne-au adus demagogia şi populismul de 12 ani. 80% din populaţie nu vrea corecţia pensiilor speciale, vrea anularea lor”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit News.ro.
El a mai spus că suntem în impas deoarece magistraţii nu acceptă propunerea Comisiei de 45%, iar militarii poate ar acepta pentru viitor dacă ştiu care sunt paşii.
„Nu se poate în acest moment să găsim un numitor comun. Pericolul cel mai mare este să pierdem şi banii şi, din punct de vedere politic, există şi furia oamenilor că nu am rezolvat ceea ce cu toţii au promis 10-12 ani de fiecare dată când erau în opoziţie, folosindu-se de acest subiect sensibil şi extrem de popular. Şi atunci pierzi banii şi te loveşte şi furia poporului”, a mai afirmat liderul UDMR.
De ce nu a fost rezolvată până acum problema pensiilor speciale
Kelemen Hunor a tratat subiectul și într-un interviu pentru B1 TV, în care a explicat ce consideră el că nu e corect în actualul sistem de pensii.
Întrebat atunci despre motivele pentru care politicienii n-au rezolvat problema până acum, Kelemen Hunor a răspuns: „Trebuie să recunoaștem că sunt segmente profesionale din societate care au o capacitate de presiune foarte mare, vrei, nu vrei, că s-au creat din ’97-’98 pentru ei niște beneficii mult… mult… mai solide decât ar fi trebuit spunând: ”independența justiției….”. Da, independența magistraților e un lucru la care trebuie să ținem cu toții, dar trebuie să vezi că și un neurochirurg are presiune și nu iese la pensie la 50 de ani”.
În același interviu, liderul UDMR a mai spus că, în opinia sa, reforma pensiilor speciale va fi gata până la finele lunii martie. Însă coaliția n-a reușit să vină cu o soluție până la acest termen.
Dam pensii speciale la milițieni care se duce la o babuța și ii ia florile sau zarzavatul care îl vinde saracuta…
Săracu’ de tine.
Aia, sunt politisti locali, adica, fostii gardieni publici. De ce sunt numiti politisti? Au cumva studii militare?
Primul pericol este cert, al doilea nicidecum/acum … poa’ cand fi-va Regatul Ungro-Moldo-Vlah .