15 C
București
sâmbătă, 24 octombrie

Guvernul a deraiat. Ce urmează?

Una dintre cele mai imporante zile de pe scena politică românească s-a încheiat cu demiterea Guvernului. Moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă a trecut după ce 238 de parlamentari au votat pentru căderea. Alte cinci voturi au fost contra moțiunii, iar parlamentarii PSD au ieșit din sală în timpul votului.

Viorica Dăncilă a declarat după trecerea moțiunii: „După cum ați văzut, moțiunea a trecut. Toate partidele s-au unit pentru a trece, au fost și colegi din PSD care au trădat. Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită. Le doresc celorlalți să vină în plen cât mai repede cu o nouă formulă guvernamentală și un nou guvern. Îmi doresc ca președintele să nominalizeze cât mai repede un nou premier care să își asume guvernarea”.

Dăncilă a adăugat: „Le doresc succes celor care vor veni la guvernare. Rămân la șefia PSD. Nu am cum să fac un pas în spate, nu am ce să-mi reproșez. Am ținut după europarlamentare o echipă unită.”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că el va fi propunerea de premier din partea PNL, dacă partidul va fi chemat să formeze Guvernul. Acesta a mai spus că liberalii își doresc un Guvern suplu, de maxim 16 miniștri. 

Dezbaterea moțiunii, plină de momente tragicomice

Dezbaterea a adus mai multe declarații la limită. Astfel, Titus Corlățean, de la PSD, a spus: „Voci neomarxiste din USR anunță că se impune obligația avortului pentru femei cu venit mic și că vor impune căsătoriile gay”.

Mai mult, Victor Ponta, a susținut un adevărat număr de stand-up comedy în Parlament: „Să nu aveți nevoie de recunoștința lui Dăncilă că pățiți ca Dragnea / Apostolul Mihai va jura că Dăncilă este ruda din Videle a Mântuitorului”. El i s-a adresat apoi premierului: „Nu există om atât de deștept încât să-l convingă pe un prost că e prost”.

Viorica Dăncilă i-a răspuns lui Ponta: „O să am puterea să fiu mai bărbat ca dumneavoastră, nu voi demisiona pe Facebook”

Pentru a-și asigura victoria cu orice preț, cei din opoziție au recurs la măsuri extreme. Astfel, deputatul PNL Cornel Olar a revenit joi în Parlament după o lungă absență pentru a vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă. Deși este grav bolnav, Olar a făcut efortul pentru a veni, lucru ce a fost apreciat de colegi care l-au felicitat la sosirea în plen.

Ședința de astăzi a început cu deputatul Gabriel Seidler (USR), care a citit în plen moțiunea de cenzură „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”. În replică, Viorica Dăncilă a prezentat poziția Guvernului. „Lăsați guvernul să-și facă treaba și să continue reformele începute. La guvernare ați fi un adevărat dezastru și un pericol pentru țară și pentru români”.

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW