Kievul dorește un acord internațional care să-i garanteze securitatea

Devin publice noi detalii ale negocierilor purtate și ale acordului ruso-ucrainean ce se dorește a fi acceptabil părților în conflict și comunității internaționale. ”Kievul”, a declarat marți presei negociatorul șef ucrainean după discuțiile purtate cu negociatorii ruși la Istanbul, ”va accepta să fie neutru dacă va obține un acord internațional” care să-i garanteze securitatea, semnat de mai multe țări. David Arakhamia a estimat de asemenea că, după negocierile de la Istanbul, există condiții ”suficiente” pentru organizarea unei întâlniri între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Încă de la declanșarea invaziei, în 24 februarie, reamintește domnia sa, Moscova a refuzat în permanenţă o astfel de propunere venită din partea Kievului. ”Noi insistăm acum pentru un acord internațional semnat de toți garanții securității”, le- a spus David Arakhamia jurnaliștilor prezenți la Istanbul. ”Vrem un mecanism internațional de garantare a securității în cazul căruia țările garante să acționeze la fel ca în cazul articolului 5 din tratatul NATO, chiar la fel de ferm”, a adăugat oficialul citat.

Nicio bază militară străină

David Arakhamia a citat, printre țările pe care Ucraina le-ar dori garante, Statele Unite, China, Franța și Regatul Unit, membri ai Consiliului de Securitate al ONU, precum și Turcia, Germania, Polonia și Israelul. ”Ucraina va accepta statutul de neutralitate dacă sistemul garanțiilor de securitate va funcționa”, a adăugat oficialul ucrainean. ”Cu astfel de garanții”, a subliniat Olexandr Tchali, un alt membru al echipei de negociatori, ”Ucraina nu va amplasa pe teritoriul ei nicio bază militară străină” și cere să nu-i fie interzisă aderarea la Uniunea Europeană, iar țările garante să contribue la acest proces.

Pentru ca garanțiile mai sus menționate să aibă efect în cel mai scurt timp, Crimeea și teritoriile din Donbas aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși să fie ”temporar excluse” din acord, a precizat David Arakhamia. Pentru soluționarea chestiunii specifice a Crimeei, anexată de Rusia în 2014, Kievul propune ”15 ani” de negocieri ruso-ucrainene separate, a informat un alt negociator ucrainean, Mihailo Podoliak.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW