La bordul trenului său blindat colorat în verde-oliv, Kim Jong-un a părăsit vineri Vladivostokul, după primul său summit cu Vladimir Putin. Întâlnirea, spune agenția nord-coreeană de presă KCNA, a fost «amicală», chiar dacă nu s-a încheiat cu rezultate concrete și chiar dacă, potrivit unor surse informate citate de corespondenți ai agențiilor internaționale de presă, discuțiile tête–à-tête au fost îndelungate: după unii peste două ore, potrivit altor surse, până la cinci ore.
Fotografia în care cei doi lideri își strâng mâna și cele câteva declarații ale lor pline de amabilități au fost suficiente pentru partea nord-coreeană pentru a aprecia întâlnirea de la Vladivostok drept «un succes diplomatic» pentru Kim Jong-un. El știe că Washingtonul va trata cu Pyongyang în funcție de forța sa și speră că președintele american va discuta într-o manieră diferită cu liderul nord-coreean văzând că acesta dispune de susținerea Chinei și a Rusiei.
Din conținutul discuțiilor confidențiale dintre cei doi lideri (se spune că ele s-au desfășurat în limba rusă, pe care Kim Jong-un o cunoaște din perioada studiilor făcute la Moscova) se cunosc prea puține elemente, s-a aflat că ele i-au prilejuit liderului de la Pyongyang să-și exprime nemulțumirea față de «reaua credință» cu care americanii ar fi tratat criza nucleară din peninsula coreeană, în special în legătură cu modul în care s-a desfășurat ultima întâlnire de la Hanoi cu Donald Trump. S-a aflat de asemenea că, deși convorbirile celor doi nu s-au concretizat prin anunțuri concrete, întâlnirea de la Vladivostok a permis regimului de la Pyongyang să reia relațiile cu aliatul său din perioada Războiului rece, iar Moscovei, «să revină în prim-plan în criza coreeană». Kim și Putin și-au promis reîntâlniri la Vladivostok și Pyongyang, ceea ce lasă a se înțelege că au decis să rămână în permanentă legătură după acest prim contact.
Miza diplomatică a lui Kim Jong-un
La Vladivostok, spune corespondentul la Moscova al ziarului «Les Echos» citând surse apropiate delegației care l-a însoțit pe Vladimir Putin, pentru Kim Jong-un, esențialul a fost să apară în fața camerelor posturilor de televiziune din întreaga lume strângându-și mâna cu puternicul Vladimir Putin și lăsând să fie auzite comentariile agreabile făcute de către acesta. După discuțiile confidențiale, Vladimir Putin declara presei: «Kim Jong-un este o persoană destul de deschisă, gata să discute orice subiect». Un compliment care – se spune – ar fi provocat câteva reacții «acerbe», dar și ironii la Washington. În confruntarea cu Donald Trump, liderul nord-coreean pare să fi obținut o victorie la Vladivostok, spune corespondentul mai sus menționat. Kim a arătat președintelui american că are de acum un aliat «de talie», în persoana lui Vladimir Putin. Kim Jong-un, subliniază corespondentul la Moscova al ziarului «Les Echos», avea nevoie să arate Washingtonului că are și alți prieteni. El știe că Washingtonul va trata cu Pyongyang în funcție de forța sa și speră că președintele american va discuta într-o manieră diferită cu liderul nord-coreean văzând că acesta dispune de susținerea Chinei și a Rusiei.
Nici Putin nu s-a afișat mai puțin mulțumit de rezultatele – încă necunoscute în detaliu – ale întâlnirii cu Kim. «Suntem satisfăcuți de rezultatele discuțiilor noastre», a declarat liderul de la Kremlin după cele aproape cinci ore de convorbiri confidențiale și apoi în formule lărgite. Fără să ofere detalii, Putin a afirmat că și el dorește «un singur stat în peninsula coreeană», fără a da și soluții în vederea ajungerii la un acord, sau idei despre felul în care Rusia poate face ceva pentru susținerea procesului pozitiv angajat între Nordul și Sudul peninsulei coreene.
Kim Jong-un, subliniază corespondentul la Moscova al ziarului «Les Echos», avea nevoie să arate Washingtonului că are și alți prieteni. El știe că Washingtonul va trata cu Pyongyang în funcție de forța sa și speră că președintele american va discuta într-o manieră diferită cu liderul nord-coreean văzând că acesta dispune de susținerea Chinei și a Rusiei.