Sesiunea plenară a Parlamentului European se desfășoară la Bruxelles, în perioada 14-17 septembrie

Această sesiune trebuia să fie prima în capitala alsaciană de la izbucnirea pandemiei în Europa și de la instituirea, în luna martie, a măsurilor de izolare în întreaga Uniune Europeană. Franța și-a exprimat deschis regretul în legătură cu anularea sesiunii PE la Strasbourg și cere „revenirea rapidă” a sesiunilor la sediul stabilit prin tratatele europene. Clément Beaune, secretar de stat pentru Afaceri europene, împreună cu doamna Jeanne Barseghian, primar al Strasbourgului, au dat publicității zilele trecute un comunicat în care se spune: „Luăm cu regret” act de anularea sesiunii PE la Strasbourg și „cerem revenirea rapidă a sesiunilor în metropola alsaciană… Franța este profund atașată de sediul PE și solicită o revenire foarte rapidă a sesiunilor plenare la Strasbourg, în conformitate cu tratatele europene”.

Ordinea de zi a actualei sesiuni, difuzate de serviciul de presă al PE, include, în principal:

Starea Uniunii Europene și a crizei economice: Ursula von der Leyen se va adresa Parlamentului, iar eurodeputații vor trece în revistă realizările obținute până în prezent de Comisia Europeană condusă de von der Leyen.

Vot asupra resurselor proprii: PE va deschide calea implementării planului de redresare.

Eurodeputații urmează să accelereze procedura care va permite UE să împrumute 750 miliarde euro pentru planul de redresare „Next Generation EU”.

Eurodeputații vor vota măsuri vizând îmbunătăţirea capacităţii UE de protecție civilă post-2020.

PE va solicita consolidarea mecanismului de protecție civilă al UE, astfel încât Uniunea să poată răspunde mai bine situațiilor de urgenţă de mari dimensiuni, precum COVID-19.

Fonduri UE: sprijin pentru regiunile cele mai afectate de tranziția energetică.

Eurodeputații vor adopta poziția Parlamentului în negocierile cu Consiliul asupra instituirii Fondului pentru o tranziție justă, pentru a atenua impactul social al economiei verzi.

COVID-19: Armonizarea procedurilor de testare și de clasificare a riscurilor în statele UE. PE va dezbate lipsa de coordonare în contextul COVID-19 în ceea ce privește evaluările medicale, clasificarea riscurilor și consecințele sale asupra spațiului Schengen.

.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW