1.1 C
București
marți, 1 decembrie

Epidemia cu coronavirus continuă să ia amploare în China continentală

În provincia Hubei, epicentrul epidemiei, numărul contaminaţilor cu virusul ucigaș crește într-un ritm îngrijorător. Joi dimineață, corespondentul permanent la Beijing al ziarului “Les Echos” anunța 14.840 noi contaminați înregistrați în ultimele 24 de ore (de zece ori mai mulți decât în ziua precedentă). În total, în provincia Hubei sunt 48.000 de persoane contaminate, în timp ce, la nivelul Chinei continentale, ar fi ajuns la circa 60.000. Joi dimineață, numărul morților ajunsese la 1310, din care 242 au fost înregistrați în ultimele 24 ore.

Cu două zile în urmă apăruseră semne ale unei posibile stabilizări, chiar ale unei scăderi a ritmului extinderii epidemiei. Iată însă că bilanțul de joi dimineață dat publicității de autoritățile chineze au avut efectul unui duş rece, sporind neliniștea în ceea ce privește amploarea reală a epidemiei. Creșterea spectaculoasă din ultimele 24 de ore a cazurilor de contaminare și al deceselor a fost însoțită, în plan administrativ, cu numeroase sancțiuni drastice împotriva unor responsabili politici și administrativi din provincia Hubei și orașul Wuhan. Au fost destituiţi inclusiv secretarul partidului comunist din Hubei, Jiang Chaoliang (înlocuit cu primarul Shanghaiului), precum și cel mai înalt oficial politic al orașului Wuhan. Și la Beijing au fost sancționați înalți oficiali, în special după încetarea din viață a doctorului Li Wenliang, cel care primul, în ianuarie, a semnalat la Wuhan apariția virusului ucigaș, el însuși victimă. O mare nemulțumire a apărut în rândul populației orașului după ce doctorului respectiv i-a fost “închisă gura”, poliția acuzându-l că răspândește “zvonuri” periculoase. S-a aflat că autoritățile din Wuhan nu au acordat atunci atenție unor cifre ce anunțau de fapt epidemia.

Prudență din partea OMS

Presiunea este din ce în ce mai puternică din partea guvernelor provinciale, determinându-l pe președintele Xi Jinping să convoace miercuri o reuniune a celor mai înalți lideri politici în cadrul căreia s-a concluzionat că măsurile drastice luate de autorități “încep să dea roade” în lupta împotriva extinderii contaminărilor. În schimb, la Geneva, Organizația Mondială a Sănătății a temperat optimismul Beijingului, considerând că este “mult prea devreme pentru a îndrăzni să se prezică evoluția și chiar sfârșitul epidemiei”. Potrivit șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, această epidemie “poate evolua în orice direcție”, motiv pentru care consideră că se impune “o prudență extremă”.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. CHINA 5/11 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5, Hristos 11, Maria 11, Tisbitul 11; China 5/8 IISUS 5, MARIA 5, ILIE 8; CH.INA. CH-Chelia, INA-Ani. Anii cheliei lui Ilie (2004-2070). Chelia mea privata de somn si careia i se provoaca dureri din august 2015 pana-n prezent. M-am imbolnavit de inima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW